Puigdemont viert overwinning in Brussel met ferme woorden

door admin
Puigdemont viert overwinning in Brussel met ferme woorden

De verkiezingen van 21 december moesten duidelijkheid brengen in de politieke situatie na de onrustig verlopen afgelopen maanden. Met een historische opkomst van 85% koos de Catalaanse bevolking gisteren massaal voor voortzetting van de onafhankelijkheidsstrijd.

Glansrijke overwinning

Omringd door volgelingen en media sprak Carles Puigdemont in Brussel van een ‘glansrijke overwinning’ voor de separatisten. “Rajoy, Ibex (de Spaanse aandelenindex), de media en Europa kunnen dit resultaat niet langer negeren”, aldus de ex-president. “De Republiek Catalonië heeft de monarchie van 155 verslagen” was een van de uitspraken die op applaus van het publiek konden rekenen bij de viering van de overwinning in de Belgische hoofdstad. “Een onomstotelijke overwinning voor onafhankelijkheid, onder de omstandigheden van een buitengesloten staat, met politici in de gevangenis, een regering in ballingschap en voortdurende criminalisering; er is een absolute meerderheid behaald in stemmen en zetels voor een referendum” onderstreepte Puigdemont in een persconferentie waarbij ook diverse parlementsleden van de N-VA, de Nieuw Vlaamse Alliantie, aanwezig waren.   

Terug naar Barcelona

Puigdemont suggereert dat hij binnen enkele dagen zal terugkeren naar Barcelona: “We gehoorzamen niet langer aan artikel 155, vanaf morgen zal er van artikel 155 geen sprake meer zijn. Vastgezette politici moeten hun vrijheid terugkrijgen, we moeten terugkeren, onze politiek moet terugkeren en meneer Rajoy moet weer gewoon gaan regeren” zijn de ferme woorden van Puigdemont. Ook voor Brussel heeft hij een boodschap: “Europa kan hier niet langer omheen. Als Rajoy uit hetzelfde vaatje blijft tappen, zal hij altijd dezelfde gevolgen ondervinden: of hij moet zijn werkwijze herzien of wij veranderen nog sneller van land dan we ooit van plan waren”.

In zijn toespraak, die deels rustig en deels zeer opgetogen verliep, maakte Puigdemont zijn standpunt heel duidelijk: “De huidige situatie vereist een rectificatie die door verschillende mensen moet worden uitgesproken, te beginnen bij de minister-president. 1 oktober heeft veel mensen schade berokkend waarvoor een verontschuldiging tot op de dag van vandaag is uitgebleven. Er moet weer een legitieme regering komen en de gevangengenomen politici moeten zo snel mogelijk hun vrijheid terugkrijgen”.

Dit vind je misschien ook leuk