Wat is beter: het drinken van kraanwater of water uit een fles in Spanje?

door admin
Wat is beter: het drinken van kraanwater of water uit een fles in Spanje?

Spanje staat wereldwijd op de zesde plaats wat de consumptie van flessenwater betreft. Binnen de EU is het land qua hoeveelheden de derde consument van flessenwater na Italië en Duitsland. In Spanje wordt 116 liter flessenwater per persoon per jaar geconsumeerd. Voor de crisis was dat nog 137 liter per persoon per jaar. 

Kraanwater is goedkoop in Spanje

Spanjaarden betalen voor 1 kubieke meter kraanwater 1,65 euro. Per liter kost water een Spanjaard dus 0,00115 euro. Flessenwater kost in Spanje gemiddeld 0,50 euro per liter. Zo verdienen grote multinationals zoals Danone, Nestlé  of Coca Cola flink aan flessenwater. Coca Cola gaf zelfs ooit toe meer te verdienen aan flessenwater dan aan het drankje Coca Cola zelf. Daarnaast moest het bedrijf in 2003 toegeven dat het water van het merk Dassain gewoon kraanwater uit Londen was. Kraanwater in Spanje is veel goedkoper dan in andere Europese landen. In Nederland betaalt men 4,40 euro per kubieke meter kraanwater. In Duitsland is dat 4 euro en in België ruim 6 euro. Bovendien betaalt iedereen in Spanje dezelfde prijs ongeacht hoeveel water men gebruikt. Er gaan regelmatig stemmen op in Spanje om leidingwater duurder te maken om zo ook verspilling tegen te gaan. Een Spanjaard die minutenlang zijn terras schoon spuit met drinkwater is geen uitzondering. Onlangs werd de gemeente Fuengirola (Málaga) op de vingers getikt vanwege het gebruik van leidingwater om de straten ’s nachts mee schoon te spuiten. Het extra geld dat binnenkomt door het duurder maken van kraanwater kan dan worden besteed aan de verbeteringen van waterleidingen en opslag. Daar is sinds de jaren tachtig niets meer aan gedaan, waardoor er duizenden liters water op jaarbasis tijdens het transport al verloren gaan. 

Chloor 

Een veelgehoorde klacht over Spaans kraanwater is de vieze smaak. Die smaak komt vooral doordat er chloor aan wordt toegevoegd om het te zuiveren. Die smaak kun je reduceren door het water even te laten staan in een glazen kan zodat het verdampt of door het zelf te filteren. De minder lekkere smaak duidt in geen geval op dat het water minder veilig voor de gezondheid zou zijn. Leidingwater wordt honderden keren per maand gecontroleerd, bij flessenwater is dat soms slechts een keer per maand. 

Flessenwater is doorgaans gefilterd kraanwater of bronwater waaraan soms nog mineralen zijn toegevoegd. Volgens het Spaanse ministerie van Gezondheid heeft het Spaanse kraanwater gemiddeld de volgende waarden:

52,79 mg/l calcium; 44,08 mg/l sodium; 17,72 mg/l magnesium, 159,31 mg/l bicarbonaat; 324,82 mg/l droog residu. 

Uit een onderzoek van de krant El Confidencial van 76 merken water uit een fles bleek dat slechts 1 in kwaliteit overeenkwam met water uit de kraan. Water uit een bron in Caudete (Albacete) kwam als meest dicht bij kraanwater uit de test, gevolgd door water van het merk Fonteforte. 

Nadelen flessenwater

Het grootste nadeel van flessenwater is naast de prijs de druk op het milieu dat het oplevert. Niet alleen aan energie die het kost om het water in flessen te doen, de flessen te produceren en transporteren, maar ook in het licht van het afval. Er is 2,7 miljoen ton plastic nodig voor water, er belanden elke seconde 1.500 plastic flessen bij het afval, een liter flessenwater kost 1.000 keer meer dan een liter leidingwater. Daarnaast wordt steeds meer bekend over de chemische stoffen die vrijkomen uit het plastic in het water, bijvoorbeeld als plastic waterflesjes onderhevig zijn aan temperatuurschommelingen. Eenderde van het flessenwater komt gewoon uit de kraan en slechts één op de vier plastic flessen wordt gerecycled. Denk hierbij aan de beelden van de plastic soep op sommige plekken op aarde in de oceanen. 

In Spanje is de gemeente San Sebastián begonnen aan een campagne om het gebruik van kraanwater te stimuleren. De gemeente zelf zet bij vergaderingen karaffen met kraanwater op tafel en er zijn in de stad al zeventig horecagelegenheden die hetzelfde doen. De kwaliteit van het kraanwater is in die gemeente ook uitstekend, zoals verderop in dit artikel blijkt uit een onderzoek van de consumentenorganisatie OCU. 

Hardheid water in Spanje

Volgens een artikel in de krant La Vanguardia dat zich baseert op een onderzoek van de Duitse wereldleider op het gebied van filters voor kraanwater Brita is het water uit de regio Madrid het minst hard en bevat ook de laagste hoeveelheden calcium en mineralen. Hoe harder het water, hoe sterker de smaak. Het hardste water komt uit de kraan op de Balearen, Valencia, La Rioja en Castilla La Mancha. Water uit bergrijke gebieden bevat veel mineralen en smaakt daardoor ook sterker.

Water met de beste smaak in Spanje

Uit een onderzoek van de Spaanse consumentenorganisatie OCU blijkt dat het water met de beste smaak uit de kraan in Burgos komt, gevolgd door San Sebastián en Palmas de Gran Canaria. De slechtste smaak heeft het water uit de kraan in Ciudad Real, Palma de Mallorca en Barcelona. 

Zeven Spaanse plaatsen moeten hun water verbeteren

De OCU onderzocht het leidingwater in 62 plaatsen en concludeerde dat de kwaliteit in 19 plaatsen ‘excellent’ is en in 36 plaatsen ‘goed’. Slechts in 7 plaatsen dienen er maatregelen genomen te worden om de kwaliteit van het water te verbeteren. Dat zijn naast Ciudad Real, Palma en Barcelona ook Lebanza (Palencia), Arándiga (Zaragoza), Huelva en Logroño. 

Dit vind je misschien ook leuk