Voormalige Catalaanse vice-premier blijft in gevangenis

door admin
Voormalige Catalaanse vice-premier blijft in gevangenis

Junqueras voerde de lijst aan van de nationalistische en naar onafhankelijkheid van Catalonië strevende partij ERC. Volgens het unanieme oordeel van de drie rechters moet Junqueras in voorlopige hechtenis blijven, zo werd vrijdagochtend bekendgemaakt. Het argument voor dit oordeel was het’relevante risico’ op recidive.

Junqueras wordt beschuldigd van de delicten rebellie, opruiing en het misbruiken van politieke middelen tijdens het proces dat uiteindelijk leidde tot een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië op 27 oktober vorig jaar.

Het oordeel van de rechters omvat 27 pagina’s en wijst de argumenten die Junqueras aanvoerde om vrijgelaten te worden af. Die argumenten richtten zich met name op de niet-gewelddadige aard van het lange termijnproces waarmee de Catalaanse overheid toe wilde werken naar onafhankelijkheid van Spanje. Volgens de rechters moest Junqueras op de hoogte zijn geweest van wat er aan het gebeuren was, gezien zijn rol als vice-premier in de regionale regering.

Rechters: geen politiek gevangene

De rechtbank wees eveneens herhaaldelijk ieder argument van Junqueras af dat erop zou wijzen dat hij een politiek gevangene zou zijn. Volgens de rechter wordt Junqueras vervolgd om zijn acties en niet vanwege zijn ideeën of politieke overtuigingen: ‘Meneer Junqueras wordt niet onderzocht en zit niet in voorlopige hechtenis voor het verdedigen van een politiek idee, maar omdat hij gewelddadige en opruiende methodes heeft gebruikt die in het strafrecht worden omschreven’. Hij is ‘veel verder gegaan’ dan ideeën, ‘met als doel de unilaterale verklaring van onafhankelijkheid van Catalonië’ en daarmee ‘in opstand gekomen tegen de Spaanse staat’.

De voormalige Catalaanse regionale overheid kan niet ‘serieus hebben geloofd dat het de staat was en niet zijzelf, die buiten alle juridische kaders handelde, toen zij uitdrukkelijk aankondigde dat zij niet aan de uitspraken van het grondwettelijk hof zouden gehoorzamen of zich zouden onderwerpen aan de normen van de Spaanse staat, die democratisch tot stand zijn gekomen’.

Ze gebruikten hun macht om ‘hun supporters aan te zetten tot mobilisatie op straat met het doel om hun acties te versterken en de Spaanse staat te forceren onafhankelijkheid te accepteren’. Dit betekende een verhoogde kans op gewelddadige acties ter verdediging van de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring’. Volgens de rechters had het geweld niet plaats hoeven vinden als de beschuldigden niet de intentie hadden gehad dit toe te passen in de uitvoering van hun strategische plan.

Volgens de gerechtelijke uitspraak lijkt Junqueras niet persoonlijk tot geweld zijn overgegaan of directe orders hebben gegeven in dat opzicht’, maar als vice-premier ‘kon hij niet onwetend zijn geweest dat bij het aanzetten van de supporters tot mobilisatie tegen Spanje, hij hen eveneens dreef tot het fysiek uitdagen van de politieeenheden die poogden de normen van die staat te handhaven.’

De rechters zijn ervan overtuigd over voldoende materiaal  te beschikken om te bewijzen dat het delict van rebellie is gepleegd. Het plan om van Spanje los te scheuren ging ‘onvermijdelijk gepaard met handelingen van geweld’.

Ook is er volgens de rechters sprake van een risico op recidive in het geval dat Junqueras op borgtocht zou worden vrijgelaten. Dit vanwege de manier waarop hij heeft gepoogd de onafhankelijkheid van Catalonië te bereiken: ‘welke tot nu toe […] werd gekarakteriseerd door een flagrante ongehoorzaamheid van  de huidige wetgeving en door het aanzetten van zijn supporters tot mobilisatie op straat.’ De feiten die tot nu toe zijn vastgesteld, aldus de uitspraak, zijn van een ‘solide criminele aard’.

‘Geen politiek gevangene, maar een gijzelaar’

Vanuit zijn zelfgekozen ballingschap in Brussel twitterde Carles Puigdemont zijn reactie op de uitspraak van de rechters. ‘Er is een conflict op te lossen’ en ‘wij hebben altijd ingezet op de vreedzame weg en dialoog’, ‘de stembussen hebben drie keer ondubbelzinnig gesproken en desondanks zit Junqueras vast in Estremero (Madrid). Hij en de Jordis en Quim zijn geen politieke gevangenen, maar gijzelaars’. Puigdemont is vanuit Brussel kandidaat voor de partij JxCat om premier te worden van Catalonië na de verkiezingen op 21 december jl. waarbij de partijen die streven naar onafhankelijkheid een meerderheid behaalden. 

Dit vind je misschien ook leuk