Inspectie van woningen levert provincie Málaga ruim 65 miljoen euro op

door admin
Inspectie van woningen levert provincie Málaga ruim 65 miljoen euro op

Via fysieke bezoeken door inspecteurs en met behulp van luchtfoto’s zijn alle objecten gecontroleerd. Men trof met name uitbreidingen van woningen aan, bijvoorbeeld dichtgebouwde terrassen om een extra kamer te krijgen, boerderijen in het binnenland die werden omgetoverd tot chalets, extra verdiepingen op woningen of nieuwe parkeerplaatsen en zwembaden. Dit alles zonder dat eventuele extra vierkante meters etcetera bij de belasting werden opgegeven. De laatste inspecties worden nog uitgevoerd in de gemeenten Benahavís en Campillos.

Gemiddeld gaan de mensen bij wie onregelmatigheden zijn aangetroffen 150 euro op jaarbasis meer aan IBI betalen en 600 euro aan belastingen met terugwerkende kracht. Dit levert de diverse gemeentes sowieso al ruim 65 miljoen euro aan extra inkomsten op. Het gaat de autoriteiten dan niet om boetes, maar dat er de juiste belasting wordt afgedragen en de woningen ook op juiste wijze staan geregistreerd. 

Niet alleen de IBI wordt beïnvloedt door elke extra vierkante meter, maar ook de Plusvalía en de overdrachtsbelasting. Het meeste – 38% van alle gevallen – kwamen uitbreidingen van tuinen en het toevoegen van verdiepingen voor. In 21% van de gevallen betrof het wijzigingen in het gebruik van bepaalde ruimtes, zoals het dichtmaken van een terras.

In de gemeente Vélez-Málaga betrof 70% van de onregelmatigheden dat er nieuw werd gebouwd. In Torremolinos ging het in 72% van de gevallen om niet-opgegeven uitbreidingen. In Málaga betrof het in 34% van de onregelmatige gevallen wijzigingen van bestaande bouw en in Benalmádena was de meest voorkomende onregelmatigheid een zwembad (27%). Zie dit artikel in de krant Sur voor meer details.

Dit vind je misschien ook leuk