Europarlement stemt tegen ‘heffing op zonne-energie’ in Spanje

door admin
Europarlement stemt tegen ‘heffing op zonne-energie’ in Spanje

De meerderheid van het Europees Parlement staat achter het voorstel om energiewinning voor eigen gebruik niet te belasten. De uitkomst van de stemming werd op 17 januari naar buiten gebracht. Met 594 stemmen voor en 69 tegen is besloten dat ‘de consument energie mag opwekken zolang het bedoeld is voor eigen gebruik, zonder heffingen of belastingen te moeten betalen’. Het parlement zal nu hierover nog moeten onderhandelen met de Europese Raad en de Europese Commissie.

Zelf opgewekte energie moet onbelast

Woensdag 17 januari heeft het Europarlement de Europese richtlijn voor hernieuwbare energie goedgekeurd. Het komt erop neer dat 35 procent van het energieverbruik in 2030 groen moet zijn. Deze richtlijn gaat ook over de zelfvoorzienende huishoudens: Energie die door de consument zelf is opgewekt, mag binnen het huishouden gebruikt en opgeslagen worden zonder extra kosten of heffingen te moeten betalen. De consument mag dus op geen enkele manier belast worden, zoals op dit moment wel in Spanje het geval is middels de ‘heffing op zonne-energie’.

In Spanje trad in 2015 een Koninklijk Besluit in werking waarbij zelfvoorzienende huishoudens die meer dan 10kW produceerden, werden verplicht om een extra heffing te betalen over de energie die zij zelf geproduceerd en verbruikt hadden.

De Spaanse Volkspartij (Partido Popular) heeft als een van de weinige tegen dit voorstel gestemd. Het overgrote deel van de Europarlementariërs van de Europese Volkspartij staat zelfs achter het voorstel om geen heffingen op te leggen voor de zelfvoorzienende consument.

Uitdaging

Het hoofdstuk ‘heffing op zonne-energie’ kan echter nog niet worden afgesloten aangezien het Europarlement nog moet onderhandelen zowel met de Europese Commissie als met de Europese Raad. Laatstgenoemde heeft al aangegeven op dit gebied de Spaanse regering te steunen.

Dit vind je misschien ook leuk