Het sneeuwt in Barcelona

door admin
Het sneeuwt in Barcelona

De Burgerbescherming (Protecció Civil) van de regionale overheid trof vanochtend in alle vroegte al  voorbereidingen om het speciale noodplan voor sneeuw el moment in werking te kunnen laten treden. Dit gebeurde op basis van de voorspellingen van Servei Meteorológic de Catalunya (SMC) de Catalaanse weerdienst. Die voorspelde niet alleen sneeuw in hogergelegen berggebieden van de provincie maar ook in de stad en langs de kust. Automobilisten worden gewaarschuwd zich te informeren over de omstandigheden van hun route voor ze hun huis verlaten.  

Vanochtend was de temperatuur in de Catalaanse hoofdstad tussen 3 en 5 graden Celcius. Het heeft al geijzeld in de zone rond Tibidabo en het kan ook echt gaan sneeuwen in gebieden lager dan 100 meter. Er waren in de ochtend ook al buien rond de stad. Lichte sneeuw viel al in el Barcelonès, Maresme, Selva en Baix Empordà.

Voor 7 uur vanochtend hagelde het al in Montornés del Vallès, Mollet, Vallromanes, Vilassar en de wijk barrio del Carmel. Het sneeuwde licht in Vallgorguina, Vidreres, Santa Tordera en Sant Celoni. Sneeuwvlokken waren eveneens te zien in Sant Cugat en in wat hogergelegen wijken van Barcelona zoals Nou Barris.

De temperaturen blijven dalen. In het binnenland tot onder het vriespunt. Het gaat flink vriezen in de Pyreneeën. Op de AP-7 (La Jonquera-Tarragona), AP-2 (Zaragoza-Mediterráneo), C-33 (Barcelona-Montmeló) en de C-32 (Castelldefels-Vendrell) zijn al extra eenheden, en sneeuwschuivers ingezet om de verkeersveiligheid in de gaten te houden. Het gaat om 300 man personeel en 39 sneeuwschuivers. Bovendien informeren in totaal 115 panelen bestuurders over de actuele toestand van de wegen waar ze op rijden.

Wie in Barcelona is kan zijn camera vast in de aanslag houden. Zo vaak komt het niet voor dat de gotische pieken van de iconische Sagrada Familia zijn bedekt met een witte laag.

Dit vind je misschien ook leuk