Spaanse politie rolt grote Spaanse drugsbende op

door admin
Spaanse politie rolt grote Spaanse drugsbende op

Volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om ‘een van de machtigste drugsorganisaties ter wereld.’ Er werden bijna 140 bankrekeningen bevroren en 171 panden geblokkeerd en vijf boten in beslag genomen. Een jaar geleden werd van dezelfde bende ruim 600 kilo cocaïne in de buurt van Den Haag onderschept.

De bende die onder leiding stond van ene ‘Sito Miñanco’ had een scheepswerf in Pontevedra, in het noordwesten van Spanje die legaal opereerde als dekmantel om de drugs ongezien het land binnen te krijgen en verder te distribueren. Daarnaast beschikten de handelaren over tal van bedrijven om het drugsgeld wit te wassen.

Spaanse Pablo Escobar

Het Spaanse onderzoek in het kader van deze ‘operatie Mito’ was volgens de rechercheurs complex en  is al twintig maanden aan de gang. Het brein achter de bende wordt door de politie aangeduid als de ‘Spaanse Pablo Escobar’. De man is al sinds het begin van de jaren tachtig actief in de drugshandel. Hij werd twee keer gearresteerd. Een keer in 1991 waarna hij 7 jaar vast zat en een keer in 2001 waarna hij tot 2011 achter de tralies werd gezet.

Toen hij na zijn laatste vrijlating weer in contact trad met zijn oude handlangers startte justitie een nieuw onderzoek naar zijn handel en wandel.  De man was in contact met criminelen in Nederland, Bulgarije en Turkije. De drugs werden door Spanjaarden en Colombianen gedistribueerd door Europa. De opbrengsten kwamen uiteindelijk in Colombia terecht. 

Dit vind je misschien ook leuk