Middenpartij Ciudadanos sterkste politieke macht in Spanje

door admin
Middenpartij Ciudadanos sterkste politieke macht in Spanje

De partij van Albert Rivera zou 28,3% van de stemmen krijgen. Dat betekent 6 punten meer dan de huidige regeringspartij Partido Popular (PP) en ruim 8 punten meer dan de socialistische partij PSOE, die als derde zou eindigen.

De peiling werd uitgevoerd door bureau Metroscopia in opdracht van de krant El País. Uit de peiling blijkt ook dat de PP met 11 punten zou zakken ten opzichte van de verkiezingen in juni 2016. De stijging van Ciudadanos is het gevolg van verschillende factoren, zo schrijft El País. Allereerst is er de verkiezingswinst in Catalonië op 21 december jl. Ondanks dat de partij de grootste werd, kwam deze niet in de regering omdat de separatisten besloten samen te werken en die coalitie een absolute meerderheid in handen had.

Door de slechte prestaties van de PP en de PSOE tijdens die regionale verkiezingen in Catalonië is het imago van Ciudadanos als succesvolle partij alleen maar verbeterd in de rest van Spanje. Volgens Metroscopia geloven veel kiezers bovendien dat Ciudadanos de enige partij is met een helder plan voor Spanje. Ook al is een dergelijk plan nog nooit uitgebreid gepresenteerd.

Bovendien kan het succes worden toegewezen aan wat El País een ‘centrum-moment’ noemt. Veel van de kiezers van de PP en PSOE die meer centrum-georiënteerd zijn stappen over naar Ciudadanos omdat zij deze partij als goed alternatief zien. De partij omschrijft zichzelf als ‘een liberale, progressieve, democratische en consitutionalistische partij’.

Waar tijdens de economische crisis de extreem linkse partij Podemos veel succes boekte en Spanjaarden aan zich kon binden die teleurgesteld waren in de tot dan toe dominante regeringspartijen vanwege de vele bezuinigingen en corruptieschandalen, is dat succes-moment nu voorbij. Ook daaraan dankt Ciudadanos nieuwe kiezers.

Unidos Podemos zou nu 16,8% van de kiezers trekken, dat betekent een kleine stijging ten opzichte van eerdere peilingen, maar op grote afstand van het resultaat van de laatste algemene verkiezingen toen de partij de derde grootste partij van Spanje werd slechts twee jaar na zijn oprichting.

De PSOE krijgt 22,7%, dat is twee punten minder dan bij de laatste verkiezingen. De partij slaagt er dus niet in teleurgestelde Podemos-stemmers aan zich te binden. Ook die kiezen meer voor Ciudadanos volgens de peiling. De volgende algemene verkiezingen zijn pas in 2020.

Dit vind je misschien ook leuk