Formentera legt aantal auto’s op het eiland aan banden

door admin
Formentera legt aantal auto’s op het eiland aan banden

De gemeenteraad van Formentera wil het aantal auto’s op het eiland aan banden leggen middels de verkeerspas Tarjeta de Circulación. Deze verkeerspassen worden uitgegeven aan onder andere de inwoners van Formentera, mensen met een beperkte mobiliteit, openbaar vervoer, tractoren en leveranciers van horeca en winkels. Zonder verkeerspas heb je niet zomaar toegang tot Formentera. Het is wel mogelijk om (bijvoorbeeld als toerist) toegang tot het eiland te krijgen via een reserveringssysteem.  

In 2019 zal de ‘Wet op duurzaam milieu en toerisme’ ingaan en gelden tijdens de drukke zomermaanden. Volgend jaar wordt het maximum aantal passen bepaald door de regionale overheid van de Balearen. De jaren daarna zal de gemeenteraad van Formentera deze taak op zich nemen. Dit alles wordt vastgelegd in het vervoersbeleid van het eiland dat medio dit jaar gereed moet zijn. Volgens de laatste gegevens gaat het om 20.700 vervoersmiddelen die recht hebben op zo’n pas. Dat aantal is inclusief de auto’s van de eilandbewoners en huurauto’s.

Alle lichten op groen bij wetsvoorstel

Alle politieke partijen hebben positief gereageerd op deze wet. Wel gaven ze te kennen dat het een grote uitdaging is om dit goed in te voeren en dat het niet ten koste moet gaan van het toerisme. In de loop van dit jaar wordt de inhoud van de wet en de te nemen maatregelen nader bepaald door de gemeenteraad. In deze wetgeving worden ook regels over inspectie en sancties opgenomen om ervoor te zorgen dat de doelstellingen voor duurzaam milieu en toerisme behaald worden.

Deze maatregelen komen bovenop de ‘ecotax’ die in 2016 is ingevoerd waardoor toeristen extra belasting moeten betalen als ze een vakantie boeken op de Balearen. Deze extra inkomsten zijn bestemd voor de bescherming van het milieu op de Balearen en het vernieuwen van het openbaar vervoer dat tegemoet komt aan de wensen van de eilandbewoners.

Op dit moment zijn de politieke partijen van Formentera zich aan het voorbereiden op de implementatie van de maatregelen van deze wet. De leider van de deelregering van de Balearen, Francina Armengol, presenteerde het voorstel vorige week aan de gemeenteraad van Formentera: ‘Formentera is een klein eiland en kan makkelijk aangetast worden door milieuvervuiling’, zegt Armengol. Ook de minister van Verkeer van de regionale regering van de Balearen, Marc Pons, geeft aan dat dit wetsvoorstel de nodige maatregelen bevat om de duurzaamheid van ons milieu en de economie van Formentera te garanderen.

Ook Ibiza spreekt over regulering van het aantal auto’s

Ook op Ibiza wordt dit probleem herkend. ‘In de zomermaanden zijn er teveel auto’s op het eiland. Daartegen moeten we maatregelen nemen’, aldus leider van de gemeenteraad van Ibiza, Vicent Torres. De gemeenteraad van Ibiza is ook begonnen met het ontwerpen van een wet die het verkeer op Ibiza moet reguleren om de duurzaamheid van het milieu en het toerisme te garanderen.

Torres geeft te kennen dat zij niet mee kunnen liften op de wet die op Formentera gaat gelden. Ibiza is een heel ander soort eiland en hier moeten we andere maatregelen nemen dan op Formentera. Als we dezelfde maatregelen zouden nemen, dan zou dat eerder schadelijk zijn voor Ibiza’, vertelt hij.

Ibiza richt zich voornamelijk op regulering van het verkeer en investeringen in het openbaar vervoer. Hiermee is al een start gemaakt in de vorm van Playas Conectadas. Binnen dat project zijn verbindingen geoptimaliseerd binnen het openbaar vervoer zodat de toeristische plekken op Ibiza makkelijker bereikbaar zijn met bijvoorbeeld de bus. Dit heeft als doel om de auto vaker te laten staan en zo het milieu te sparen. ‘Dit is echter maar een kleine stap in de goede richting. We moeten namelijk veel verder gaan dat dat’, zegt Torres. ‘We zullen het gesprek aangaan met de verschillende gemeenten op Ibiza en hebben hulp nodig op zowel politiek als sociaal vlak.’

Dit vind je misschien ook leuk