Crisis tussen Partido Popular en Ciudadanos

door admin
Crisis tussen Partido Popular en Ciudadanos

Dit zouden bronnen binnen de regeringspartij hebben gezegd volgens de Spaanse media. Hiermee gaat de regering er eigenlijk vanuit dat het regeringsakkoord dat werd gesloten met de partij Ciudadanos kapot is. Tijdens een persconferentie erkende de algemeen secretaris van Ciudadanos, José Manuel Villegas, dat ‘deze uitbreiding wettelijk mogelijk is’, maar het de partij verontrust dat de premier het regeringsakkoord al als verloren beschouwt zonder zelfs maar een wetsvoorstel aan het parlement te presenteren. ‘Het zou goed zijn als de regering haar verplichting na zou komen en de begroting gewoon presenteert’, zei Villegas.

Ciudadanos heeft de meerderheid van de Partido Popular (PP) in de huidige regering gedoogd, maar de partij van Rajoy is zich er nu van bewust dat het sluiten van een akkoord met zijn grootste politieke rivaal over de begroting gecompliceerd is. De goede relatie tussen beide partijen is feitelijk over sinds Ciudadanos er in Catalonië met de meeste niet-separatistische stemmen vandoor ging. Hoge partijleden binnen de PP drongen er volgens de enkele Spaanse media waaronder Deia al bij Rajoy op aan de opkomst van Ciudadanos af te remmen.

De Spaanse grondwet stelt geen limiet aan hoelang de bestaande begroting toegepast kan worden wanneer een nieuwe niet door het Parlement komt. Vandaar dat bronnen binnen de regering waarschuwen: ‘Er kan 150 jaar geregeerd worden met de huidige begrotingen’.

Cristóbal Montoro, de Spaanse minister van Belastingen, gaf woensdag toe dat het zijn doel is om overeenstemming te bereiken tussen de overige politieke partijen om de begroting voor 2018 zo snel mogelijk in werking te kunnen laten treden. Maar ook hij lijkt volgens de Spaanse krant El Español niet echt aangedaan te zijn door de geringe steun in het Parlement en in de Senaat. Geen enkele wet verplicht een regering nieuwe verkiezingen uit te roepen als de begroting die ze voorstelt niet wordt geaccepteerd. Daarom kan Rajoy eeuwig doorregeren op basis van de huidige plannen. Het laatste woord over eventuele nieuwe verkiezingen ligt zo in handen van de Spaanse minister-president.

De partij Ciudadanos ziet natuurlijk wel het belang van eventuele nieuwe algemene verkiezingen sinds de winst bij de regionale Catalaanse verkiezingen. De mogelijkheid bestaat dat Montoro decreet na decreet zal presenteren met economische financiële maatregelen die eigenlijk als pleisters dienen bij gebrek aan staatsbegroting. Ciudadanos zal elk geval op zichzelf bestuderen en bepalen of de partij er al of geen steun aan geeft. Kiest de overheid eenzijdig voor een decreet, dan is Ciudadanos niet meer gebonden aan het regeringsakkoord, zo herinneren bronnen binnen de partij.

Aanvallen van PP

Ondertussen zegt Ciudadanos nog niet zenuwachtig te worden van de directe aanvallen van de PP. Volgens Rivera en zijn team zou het een strategische fout van Rajoy zijn om hen als reël alternatief voor de macht neer te zetten. Wat de partij wel degelijk irriteert is dat de PP haar absolute meerderheid gebruikt in de Senaat  met een rapport van de Rekenkamer om de partij aan te vallen. ‘De PP zaait twijfel over een vermeende illegale financiering van onze partij ondanks dat geen enkele rechtbank dit aan het onderzoeken is’. De PP verwijst naar 14.000 euro aan donaties die door Ciudadanos is opgevoerd als kosten van de verkiezingen. Volgens partijsecretaris José Manuel Villegas betreft dit bedrag geld dat werd voorgeschoten aan gemeentelijke kandidaten in een tijd dat de partij nog geen middelen had. Deze kosten werden later bij de partij gedeclareerd en terugbetaald. En dit is ook zo gemeld bij de Rekenkamer. ‘We hebben niets te verbergen’.

‘Het verbaast ons dat de partij van Bárcenas, de partij van Gürtel, de partij van Lezo en de partij van Púnica of de partij van de harde schijven probeert Ciudadanos aan te vallen’, aldus Villegas. Hiermee doelt hij op de talloze corruptieschandalen die op dit moment onderzocht worden door verschillende rechtbanken in Spanje waarbij leden van de PP of de partij zelf betrokken zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk