Noord-Spanje geteisterd door sneeuw en kou

door admin
Noord-Spanje geteisterd door sneeuw en kou

In Galdakao (Biskaje) is een man overleden na een val in de sneeuw en twee vrachtwagenchauffeurs kwamen bij een botsing in Huesca om het leven. De sneeuw heeft ook steden aan de kust bereikt, zoals San Sebastián, Bilbao, Santander en A Coruña. Op 279 wegen is er overlast door de sneeuw waardoor ze geheel of gedeeltelijk zijn afgesloten.

Op de luchthavens van Bilbao, SAn Sebastián, Pamplona en Logroño waren veel vluchten vertraagd of werden gecanceld als gevolg van het noodweer. De Spaanse luchthavenautoriteit Aena adviseert reizigers contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij waarbij ze hun ticket hebben geboekt voor actuele informatie over hun vlucht. Aena meldt verder dat er hard wordt gewerkt om landingsbanen vrij van sneeuw te maken en het ijs van vliegtuigen te verwijderen. 

Na een zwaar weekend op de Canarische eilanden vanwege storm en regen, geeft Aemet daar opnieuw weeralarm oranje uit voor dezelfde weerfenomenen. De luchtverkeersleiding heeft grote moeite met laten opstijgen en landen van vluchten door de heftige storm en slecht zicht.

In Santander heeft het in 33 jaar tijd niet meer zoveel gesneeuwd. De hele stad is wit. 90% van de wegen in de provincie Huesca zijn onbegaanbaar dus afgesloten voor verkeer. 

In Catalonië werd mensen dwingend geadviseerd niet de weg op te gaan en mocht het echt niet anders kunnen sneeuwkettingen te gebruiken. Vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton kregen een rijverbod en chauffeurs werden voorzien van dekens en eten door het Rode Kruis. 272 scholen zijn gesloten omdat de schoolbussen de kinderen niet kunnen vervoeren. Ziekenhuizen zijn tot nu toe wel normaal in bedrijf. 

De Spaanse weerdienst gaf voor woensdag een weeralarm uit voor 40 provincies wegens sneeuw en extreme kou. In Catalonië blijft het de rest van de dag nog sneeuwen. Zeventig wegen zijn afgesloten en op ruim veertig wegen zijn sneeuwketttingen nodig. Bij de korte afstandstreinen van Cercanías zijn veel vertragingen op de lijnen R6 en R3.

In Barcelona is het openbaar vervoer beperkt. Vooral bussen die naar hogergelegen stadsdelen zoals Tibidabo en Las Planes rijden, gaan niet.

Bij het noodnummer 112 kwamen in totaal al 2.379 telefoontjes binnen wegens de sneeuw. De meeste waren afkomstig uit de streek Vallès Occidental (240), Barcelonès (236) en Osona (221). 

Volgens Meteocat, de Catalaanse weerdienst is er 25 cm sneeuw gevallen in Pont de Suert, 15cm in Artesa de Segre (Noguera), 10-15 in Solsonés, 8 in Coll de Nargó en Alt Urgell, 7 in Castellar (Moisanès), Cardona (Bages) en Riudecols (Baix Camp). In veel zones in het binnenland ligt minimaal 5 cm en langs de kust in Tarragona en Barcelona zeker 2 cm. 

Aemet voorspelt dat donderdag de temperaturen weer omhoog zullen gaan en dat de sneeuwgrens dan weer op 1.400 meter komt te liggen. 

Dit vind je misschien ook leuk