Minder gedetineerden in Spanje leidt tot bezuinigingen

door admin
Minder gedetineerden in Spanje leidt tot bezuinigingen

Eind 2017 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken statistieken naar buiten gebracht over het gevangenisleven in Spanje: Van de 58.814 gevangenen komen 16.549 uit het buitenland, wat neerkomt op 28 procent van alle gedetineerden. Dit aantal was eerder een stuk hoger: Eind 2010 was nog bijna veertig procent van alle gevangenen van buitenlandse komaf.

De piek was zeven jaar geleden

Tussen 2008 en 2010 bereikte de Spaanse gevangenissen hun maximale bezettingsgraad. In december 2010 zaten ruim 27.000 buitenlanders vast in Spanje. Dat kwam neer op 36 procent van alle gevangenen. Bij de mannelijke gedetineerden was 35 procent buitenlands en bij de vrouwen lag het percentage iets hoger met 38 procent. Vanaf 2010 is het aantal gedetineerden in Spanje aan het dalen. Dezelfde trend is te zien bij het aantal buitenlanders dat gevangen zit in Spanje.

Andalusië is de autonome regio met de meeste gevangenissen. Hier zitten dan ook de meeste gedetineerden vast; 12.477 gedetineerden aan het begin van 2017. Catalonië komt daarna met ruim 8.000 gevangenen, regio Madrid met ruim 7.500 gevangenen, Valencia met ongeveer 6.600 gevangenen en in Castilië en León zitten rond de 4.000 mensen gevangen.

Dalende trend zorgt voor bezuinigingen

Eerder deze maand bracht de Spaanse krant ABC naar buiten dat de Spaanse staatsgevangenissen gaan bezuinigen: Duizend bewakers zullen in zes jaar tijd hun baan verliezen. Dat komt neer op vier procent van het totale gevangenispersoneel in Spanje.

De voornaamste reden van deze bezuiniging is een daling van 23 procent van het aantal gevangenen sinds 2010. Deze bezuiniging heeft betrekking op alle staatsgevangenissen van Spanje. De gevangenissen in Catalonië zijn de enige uitzondering op deze maatregel. De gevangenissen binnen deze regio worden namelijk geregeld door de Catalaanse autonome regering de Generalitat. De toekomstige daling van het gevangenispersoneel zal hand in hand verlopen met de daling van het aantal gevangenen.

Het Ministerie van Binnenlandse zaken geeft aan dat de afgelopen jaren al bijna 1.000 banen zijn verdwenen als gevolg van de daling van het aantal gedetineerden. De enige regio’s waar de werkgelegenheid in gevangenissen is toegenomen zijn Navarra, Baskenland, de Canarische eilanden, Ceuta en Melilla. Op landelijk niveau is er in 2017 sprake van 2,5 gedetineerde per bewaker. Zes jaar geleden was dat nog 2,9 gedetineerde per bewaker.

Dit vind je misschien ook leuk