Leider socialisten Spanje voorspelt vervroegde verkiezingen

door admin
Leider socialisten Spanje voorspelt vervroegde verkiezingen

Sánchez zei dit in een interview met de Spaanse krant El Confidencial. Op Twitter voegde hij nog toe dat hij ‘gelooft dat Rajoy de vervroegde verkiezingen voor de zomer al aan het voorbereiden is’. De Spaanse premier heeft met zijn partij PP geen meerderheid in het parlement en kan niet zonder steun van Ciudadanos. De laatste weken zitten de PP en C’d duidelijk niet meer op één lijn en lijkt er volgens Sánchez sprake te zijn van een ‘koude oorlog’. 

In El Confidencial zei hij: ‘Voor zover het de staatsbegroting betreft zou ik de premier willen zeggen dat zijn plicht is om de begrotingen goedgekeurd te krijgen. Als hij dat niet voor elkaar krijgt, moet hij verkiezingen uitschrijven.’ 

Volgens de laatste peilingen zou Ciudadanos de grootste partij worden, maar blijft nog dicht in de buurt van PP. Beide schommelen rond 25% van de kiezers. De PSOE zit nu op 20% en Podemos op 16 tot 17%. Bij de laatste verkiezingen in 2016 was de verdeling nog als volgt: PP met 137 zetels en 33% van de stemmen (39 te weinig voor een meerderheid), PSOE op 87 zetels met 22,7% van de stemmen, Podemos met 71 zetels op basis van 21,1% van de stemmen en C’s met 13,1% van de stemmen.

De onmin tussen Partido Popular en Ciudadanos begon bij de overwinning van de laatste bij de regionale verkiezingen in Catalonië. De PP verloor flink bij die verkiezingen en sindsdien lijkt het alsof C’s de PP aan zijn lot overlaat. De ‘oranje’ partij zou zijn zinnen hebben gezet op de zwevende rechtse kiezers die teleurgesteld zijn in de PP. Dat Rajoy met zijn partij sinds 2016 weer het land regeert, heeft hij te danken aan Albert Rivera en zijn Ciudadanos die het minderheidskabinet destijds gedoogden. 

Dit vind je misschien ook leuk