Koffiecapsules verboden op de Balearen in navolging van Hamburg

door admin
Koffiecapsules verboden op de Balearen in navolging van Hamburg

Hamburg heeft onlangs het gebruik van deze capsules verboden in openbare gebouwen. Nu hebben de autoriteiten op de Balearen hun voornemen bekendgemaakt om ditzelfde te doen vanaf 2020 op de eilanden Ibiza, Formentera, Mallorca en Menorca. 

Wereldwijd worden 39.000 capsules per minuut geproduceerd. Die zijn goed voor één kop koffie. Het is na brandstof het tweede meest gebruikte product ter wereld. De merken die de capsules produceren zijn zich wel bewust van het recycle-probleem en hebben de afgelopen jaren al punten opgezet waar klanten hun gebruikte capsules kunnen inleveren, om zo het recycle-proces te vergemakkelijken. 

Net als de billendoekjes vormen de capsules grote problemen in de riolen. Ze zijn vervuilend en niet duurzaam en het duurt jaren voordat een capsule verdwijnt. Uitvinder Sylvan bekende al in 2015 de capsules zelf niet meer te gebruiken om die redenen. Hij ontwierp de K-cups, de meest gebruikte cups in de Verenigde Staten. Ondanks dat Nespresso het gerecycelde aluminium gebruikt voor het maken van fietsen, nieuwe capsules of blikjes. Van het organische materiaal wordt compost gemaakt. 

Het Italiaanse merk Dolce Guste gebruikt het afval van de capsules om er straatmeubilair van te maken of kantoormeubels. Volgens de Spaanse consumentenorganisatie OCU wordt in Spanje slechts 10% van alle gebruikte capsules gerecycled. Het gebruik van koffiecapsules is wereldwijd het afgelopen decennium met 26% toegenomen, zo blijkt uit een onderzoek van de Rabobank. Spanje is het derde land – na Italië en de Verenigde Staten, waar de meeste capsules worden gebruikt. In 2016 werd 9.300 ton koffie in capsules verkocht in supermarkten in Spanje. Hier moeten nog alle capsules bij worden opgeteld die worden verkocht in kantoren, horeca, winkels en huishoudens. Dit cijfer blijft groeien. Ook andere koffiemerken zijn capsules gaan produceren om met de grote merken te kunnen concurreren. Elk jaar verdwijnen 20 miljoen capsules in de prullenbak. Ook dit cijfer neemt toe. 

Er zijn volgens Celia Ojeda, programma manager consumptie bij Greenpeace, allerlei oplossingen. Er zijn biologisch afbreekbare capsules op de markt. Mensen die gebruikte capsules opnieuw vullen. Of mensen zouden weer terug kunnen keren naar de filterkoffie of andere manieren van koffiezetten van altijd. Sowieso wijst Ojeda erop dat je altijd de gebruikte capsules naar een afvalpunt kunt brengen. 

Ben je erg gehecht aan je capsule-koffie, dan kun je voor biologisch afbreekbare capsules in Spanje terecht bij Café Ético, Cafés Novell en Cabú Cofee. In Nederland zijn biologisch afbreekbare cups onder andere verkrijgbaar bij Peeze, Stascafe en Plus supermarkten. In België zijn ze verkrijgbaar bij Ecodis en ook bij Stascafe.

Dit vind je misschien ook leuk