Onterecht links rijden op snelweg in Spanje beboet met 200 euro

door admin
Onterecht links rijden op snelweg in Spanje beboet met 200 euro

Op basis van artikel 31 van het Algemeen Verkeersreglement in Spanje wordt dit rijgedrag gezien als een zware overtreding die de bestuurder een boete kan opleveren van 200 euro en aftrek van 3 punten van zijn of haar rijbewijs. Volgens gegevens van de Spaanse verkeersdienst DGT wordt slechts door 60 procent van de bestuurders op snelwegen gebruik gemaakt van de rechterrijstrook. Doorgaans worden automobilisten eerst door agenten van de verkeerspolitie gewaarschuwd dat ze rechts moeten blijven rijden, tenzij ze iemand willen inhalen. Toch is het volgens Forotransporteprofesional een toenemende tendens dat het gedrag wordt beboet. 

Met de overtreding van onterecht op de midden- of linkerrijstrook rijden gaat namelijk ook een andere overtreding gepaard, die gevaarlijke situaties kan opleveren: het rechts inhalen. Op deze, eveneens zware overtreding staat ook een boete van 200 euro. 

DGT voert geen specifieke campagne op dit punt, maar wijst er wel op dat je altijd verplicht bent rechts te rijden, tenzij je iemand wilt inhalen. De betreffende boetes kunnen ook uitgedeeld worden op basis van camerabeelden uit de PEGASUS helicopters die de verkeerspolitie van de Guardia Civil in kan zetten boven Spaanse wegen. Die zijn uitgerust met zeer sterke camera’s die van hoog in de lucht bestuurders en nummerplaten scherp in beeld krijgen en ook overtredingen als rijden zonder gordel, mobiel bellen of iets eten achter het stuur, kunnen vastleggen. U bent gewaarschuwd…

Dit vind je misschien ook leuk