Staking Franse luchtverkeersleiders dupeert opnieuw duizenden reizigers

door admin
Staking Franse luchtverkeersleiders dupeert opnieuw duizenden reizigers

De Franse luchtverkeersleiders DGAC zijn hun staking op woensdag 21 maart om 18 uur begonnen en deze zal duren tot vrijdagochtend 5 uur. Volgens A4E zijn er sinds 2010 al bijna 200 dagen met stakingen geweest en die stakingen hebben de Europese economie naar schatting al 12 miljard euro gekost en een jaarlijkse schadepost van 1,4 miljard euro. Van alle 357 stakingen er 249 voor rekening kwamen van de Franse luchtverkeersleidersvakbonden. Deze hadden in totaal 230.660 geschrapte vluchten tot gevolg. In diezelfde periode staakten Spaanse luchtverkeersleiders zes keer. 

De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd hun vliegschema’s naar Frankrijk met dertig procent in te krimpen. Vluchten die door het Frans luchtruim gaan zullen eveneens hinder ondervinden van de staking. Hieronder vallen vrijwel alle vluchten tussen Nederland, België en Spanje. Daardoor loopt een niet nader genoemd aantal vluchten vertraging op.

Met een online petitie wil A4E nu de druk op de Europese Unie, het Europees Parlement en de afzonderlijke lidstaten vergroten om acties tegen de vele stakingen van luchtverkeersleiders te ondernemen. Deze stakingen zorgen vooral in Zuid-Europa en dus op veel vakantiebestemmingen regelmatig voor problemen.

De actie van de Franse luchtverkeersleiders valt binnen het kader van een nationale staking. Volgens Air France zal een kwart van de vluchten op korte en middellange afstand vanaf thuisbasis Parijs Charles de Gaulle niet doorgaan. Vrijdag staakt een deel van het personeel van Air France, zodat reizigers dan ook rekening moeten houden met meer overlast.

A4E, met onder meer Easyjet, Jet2.com, Ryanair en Air France/KLM als leden, vraagt reizigers die hun vakantie- en andere reisplannen niet graag onderbroken zien worden door stakingen, de petitie ‘Keep Europe’s Skies Open’ te tekenen. A4E wil:

  • Op actieve wijze en in goed vertrouwen deelnemen in de beslechting van de geschillen voordat er door de partijen acties zoals stakingen ondernomen worden. 
  • De vluchten over het land dat geraakt wordt door een staking beschermen en onderwijl er zeker van zijn dat dit niet ten koste gaat van vluchten van en naar het land dat met de staking te maken heeft. 
  • Het implementeren van samenwerkingsmechanismes om middelen te onderzoeken die de impact van de stakingen te minimaliseren door bijvoorbeeld andere Europese luchtverkeersleiders toe te staan de vluchten door het betreffende luchtruim te beheren. 
  • Het voorzien in een periode van minimaal 21 dagen vooraf om een staking aan te kondigen. 
  • Het voorzien in een periode van 72 uur voorafgaand aan de actie op werknemersniveau, zodat de voorspelbaarheid van de mate waarin de stakingen het luchtverkeer verstoren groter wordt.

Wie de petitie ‘Keep Europe’s Skies Open’ wil tekenen kan dat hier doen.

Dit vind je misschien ook leuk