Biodiversiteit Middellandse Zee kan binnen zestig jaar gehalveerd zijn

door admin
Biodiversiteit Middellandse Zee kan binnen zestig jaar gehalveerd zijn

Onderzoekers van het Wereld Natuur Fonds, de James Cook-universiteit in Australië en Tyndall, het onderzoekscentrum naar klimaatverandering van de Universiteit van Oost Anglia (Engeland) hebben het rapport ‘Fauna en Opwarming van de Aarde’ gepubliceerd. Hun algehele conclusie is dat het leefgebied van de Middellandse Zee een van de meest kwetsbare gebieden is en dat de biodiversiteit in groot gevaar is.

Sombere vooruitzichten

WNF Spanje vertelt dat ze de impact van de klimaatverandering op 80.000 planten- en dierensoorten in 35 natuurgebieden met de grootste biodiversiteit ter wereld hebben geanalyseerd. Ongeveer 60 procent van alle plantensoorten en tussen de 45 en 60 procent van alle zoogdieren in het Middellandse Zeegebied zou – lokaal – kunnen verdwijnen tegen het jaar 2080.

Concrete cijfers uit dit rapport tonen dat het zeer waarschijnlijk is dat er lokaal nog maar 49 procent van alles vogels, 57 procent van de amfibieën en 43 procent van alle reptielen zullen verdwijnen. Dit is een realistische situatie voor het Middellandse Zeegebied als de temperatuur op aarde gemiddeld meer dan twee graden zal stijgen.

De klimaatverandering is een van de grootste boosdoeners voor de biodiversiteit in het Middellands Zeegebied. Daarnaast worden planten- en diersoorten ernstig bedreigd door overexploitatie, het verdwijnen van natuurlijke leefgebieden, de komst van invasieve soorten en vervuiling.

Meeste invasieve soorten ter wereld in Middellandse Zee

Het Middellandse Zeegebied is het gebied met de meeste invasieve soorten ter wereld; maar liefst 637 invasieve soorten hebben zich gevestigd in deze omgeving. Dat zijn dieren die van elders komen, zich vestigen in een ander gebied en daardoor een bedreiging vormen voor de planten en dieren die hier al leefden. De Middellandse Zee is een van de gebieden waar de meeste diersoorten ter wereld voorkomen. Veel van deze dieren hebben een belangrijke functie in het natuurgebied.  

In het klimaatverdrag van 2015 is in het ‘Akkoord van Parijs’ afgesproken dat de temperatuur op aarde niet meer dan twee graden mag stijgen. Zelfs als deze doelstelling wordt behaald, is het realistisch dat 25 procent van alle planten en dieren zal verdwijnen.

Denken in oplossingen

Een paar mogelijkheden die WNF Spanje voorstelt is om in eerste instantie de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. Aan de andere kant wil de milieuorganisatie ervoor zorgen dat diersoorten van het ene naar het andere natuurgebied kunnen migreren om zo hun kans op overleving te vergroten. WNF Spanje geeft aan: ‘Als de diersoorten vrij kunnen bewegen naar nieuwe gebieden, kan de kans op (het lokaal) uitsterven verminderd worden van 25 naar 20 procent, zelfs als de aarde gemiddeld twee graden warmer wordt.’

Dit vind je misschien ook leuk