Laatste stukje onontgonnen kust bij Málaga in gevaar

door admin
Laatste stukje onontgonnen kust bij Málaga in gevaar

Het wordt de voetbalacademie van FC Málaga met 9 voetbalvelden en bijbehorende gebouwen die moeten verschijnen op een het terrein Arraijanal tussen Málaga en Torremolinos. Specifieker gezegd: tussen de wijk Guadalmar en de golfcourse en parador van Málaga. Het is een terrein van 108.000m2 en de eerste bomen zijn al gekapt.

Volgens critici is het project illegaal want in overtreding met Europese en regionale regelgeving omdat er belangrijke vergunningen zouden ontbreken. Er werden al drie officiële aanklachten tegen de bouwactiviteiten ingediend bij de milieupolitie Seprona van de Guardia Civil. Aangezien daarop geen antwoord kwam, zijn activisten zelf naar het terrein gegaan om daar hun tenten op te slaan en zich vast te binden aan bomen om te voorkomen dat deze gekapt zouden worden.

Fenicische en Romeinse resten

Volgens de actiegroepen is er geen onderzoek gedaan naar de impact van de plannen op het milieu en werd er eveneens geen archeoloog geraadpleegd. Dit terwijl uit eerdere onderzoeken uit de jaren tachtig blijkt dat er Fenisische en Romeinse resten onder het terrein liggen. Voordat de Feniciërs hun stad verplaatsten naar de huidige locatie waar het destijds Mainake heette, lag de stad Cerro de Villar rond de monding van de Guadalquivir. Die ligt ongeveer een kilometer oostwaarts ten opzichte van het terrein waar nu bulldozers aan het werk zijn. Door herhaaldelijke overstromingen besloten de Feniciërs zich nog verder naar het oosten te vestigen bij de monding van de rivier de Guadalmina.

De monding van de Guadalquivir is een beschermd natuurgebied. Er leven 260 verschillende vogelsoorten en een aantal unieke plantsoorten, waarvan er een paar zijn bedreigd. Drie actiegroepen, Arcusves, Ciriana en Torre Vigia hebben duidelijk gemaakt niet tegen de voetbalstad te zijn, maar wel tegen de voorgenomen locatie ervan. Ze stelden een petitie op die inmiddels al ruim 65.000 handtekeningen heeft opgehaald en zal worden voorgedragen aan de betreffende autoriteiten. Deze petitie is hier nog te tekenen. Met de petitie pleiten ze voor een groot natuurgebied dat de al bestaande ‘Desembocadura del Guadalhorce’ omvat, maar verder het binnenland in wordt getrokken en de Sierra de Churriana erbij moet betrekken, evenals campamento Benítez en eventueel via de laatste onbebouwde stukken landinwaarts tot aan het natuurpark El Torcal

Zelfs in het bestemmingsplan PGOU zou zijn erkend dat er resten van een necropolis en een Romeinse stad in de zone te vinden zijn. Ze werden toegevoegd aan de catalogus met gebieden die specifieke archeologische bescherming nodig hebben.

De gemeente heeft zich hier tot nog toe echter niets van aangetrokken en voor 75 jaar een licentie verstrekt aan de stichting van FC Málaga die het beheer over de nieuwe voetbalstad uitvoert.

Dit vind je misschien ook leuk