Spaanse omgekomen door vallend rotsblok op beroemd strand

door admin
Spaanse omgekomen door vallend rotsblok op beroemd strand

Het noodlottige incident gebeurde rond 15 uur ’s middags. Toegesnelde hulpdiensten konden niets meer voor de vrouw doen. Autoriteiten besloten zondag het onder toeristen zeer populaire strand te sluiten. Het zal tot maandag dicht zijn. 

Playa de los Catedrales of in het Galicisch ‘Praia das Catedraís’ is een klein strand waar grote kliffen de bezoeker het gevoel geven alsof je je in een natuurlijke kathedraal bevindt. Bij eb kun je rond de rotsen lopen en zijn ook diverse grotten toegankelijk. Sinds Semana Santa 2016 heeft de regionale regering van Galicië het aantal bezoekers per dag vastgesteld op 4.812 toeristen. Voordat je het strand wilt betreden dien je officiële toestemming daartoe te verkrijgen. 

Augusto Pérez Alberti, professor aan de Universiteit van Santiago de Compostela zei zondag tegen Europa Press dat hij al maanden heeft gewaarschuwd voor het risico dat ontstaat door het in zijn optiek te grote aantal dagelijkse bezoekers aan het bijzondere strand. Hij voegde daar aan toe dat de Xunta naar onderzoekers moet luisteren en niet kan zeggen dat er niet is gewaarschuwd. 

Alberti zei het tragische ongeluk diep te betreuren en dat het aantal bezoekers echt gereguleerd moet worden. ‘800 per dag is meer dan genoeg’. De kliffen zijn volgens de professor niet stabiel, maar onderhevig aan de eeuwige invloeden van de golven, de wind en de regenbuien. Ze kunnen heel lang overeind blijven staan, maar op een dag vallen ze om. Met name in periodes van regen is er sprake van hydrostatische overbelasting. Dat veroorzaakt bewegingen in de massa die ertoe kunnen leiden dat een gedeelte of het geheel omvalt. Dergelijke gebeurtenissen hebben zich eerder al voorgedaan in de Algarve of langs de Asturische kust. 

Alberti uitte eveneens zijn kritiek op een rapport opgesteld door de regionale regering naar de invloed van de mogelijke stijging van de zeespiegel en de erosieve processen van de kliffen. Hij noemde het ‘noodlottig’. ‘Beweren dat de kliffen in 100 tot 200 jaar niet vallen is een voorspelling die niemand kan en mag doen’. 

Dit vind je misschien ook leuk