Potvis spoelt aan op Spaans strand met 29 kilo plastic in maag

door admin
Potvis spoelt aan op Spaans strand met 29 kilo plastic in maag

De jonge potvis van 7 meter lang en een gewicht van ruim 6 ton werd gevonden op het strand van het vissersdorpje Cabo de Palos in de regio Murcia. Het plastic in zijn maag was de doodsoorzaak. Onderzoekers troffen tasjes aan, kabels en zelfs een complete jerrycan. Deze rommel had veel schade in de maag en andere organen van het dier aangericht en heeft tot zijn dood geleid.  

Het is niet de eerste keer dat er een zeedier wordt gevonden met een grote hoeveelheid plastic in zijn maag. In de afgelopen jaren werden ook schildpadden, walvissen, haaien, vissen, vogels en andere dieren gevonden die waren overleden als gevolg van het doorslikken van plastic. Wanneer dieren plastic eten, verdwijnt hun hongergevoel en eten ze minder. Hierdoor nemen ze minder voedingsstoffen op. Zo vallen ze af en verzwakken waardoor hun overlevingskansen verminderen. Andere dieren stikken na het doorslikken van plastic resten. Plastic zorgt eveneens voor perforaties en wonden in de spijsverteringsorganen.  

Elk jaar komt er 8 miljoen ton plastic terecht in onze zeeën en oceanen volgens een reportage in El País Semanal in 2016. De Fundación Ellen Mac Arthur schat dat in 2050 meer ton plastic in de zee aanwezig is dan vissen. Volgens onderzoekers heeft 40% toto 60% van de schildpadden plastic doorgeslikt en bij sommige vogelsoorten neemt dat percentage toe tot 93%. Vooral potvissen hebben grote hoeveelheden plastic in hun lijf. In 2013 spoelde in Granada een potvis aan met 18 kilo plastic in zijn maag die als gevolg daarvan was geperforeerd.

Zeedieren zien ons plastic dat door de wind en regen in meren, rivieren en zeeën terechtkomt aan voor voedsel. Het plastic is zodoende niet alleen een gevaar voor die dieren, maar ook voor mensen die vis of zeevruchten met plastic in hun systeem opeten. Zo komt het plastic uiteindelijk ook in ons lichaam terecht.

Volgens Whale World wordt de potvis bedreigd in zijn voortbestaan en is toegevoegd aan de categorie ‘kwetsbare dieren’. 

Petitie tegen plastic Greenpeace

Greenpeace heeft een petitie opgesteld om supermarkten te dwingen het aantal plastic verpakkingen drastisch te reduceren. Zowel de productie als de consumptie van plastic moet veel minder. Dat is de enige manier om te voorkomen dat het in onze zeeën en oceanen terechtkomt. Die petitie is hier te tekenen.

Dit vind je misschien ook leuk