Nieuwe wet op dierenwelzijn in Spanje zorgt voor toename zwerfhonden

door admin
Nieuwe wet op dierenwelzijn in Spanje zorgt voor toename zwerfhonden

Vooral de angst voor hoge boetes wegens het niet aanbrengen van een chip of voor het slecht verzorgen van de dieren leidt baasjes ertoe hun dieren in de steek te laten. Als je hond geen verplichte chip heeft of je zorgt niet goed voor je huisdier kunnen boetes daarvoor oplopen tot 5.000 euro. In andere Spaanse regio’s kan dit bedrag echter nog veel hoger zijn, zo schreven we onlangs in dit artikel

Asiels barsten uit hun voegen en gemeenten vragen om financiële hulp bij de regioregering. Zo heeft het asiel in Vigo capaciteit voor 300 dieren, terwijl er nu voor 650 dieren wordt gezorgd. Jaarlijks na Semana Santa is het aantal honden dat opgevangen moet worden het grootst. Veel mensen geven of krijgen honden en katten kado met kerst, maar komen er een paar maanden later achter dat een huisdier hebben en verzorgen toch veel meer tijd en geld kost dan ze dachten of vinden het gedrag van het dier niet acceptabel. Ook het krijgen van een onverwacht en ongewenst nest vormt een belangrijke reden voor mensen om hun dieren in de steek te laten. Veel mensen gaan met semana santa voor het eerst op vakantie en weten dan niet wat ze met hun nieuwe huisdier moeten doen. 

Volgens de Stichting Affinity werden in 2016 meer dan 137.000 honden en katten in de steek gelaten. De meerderheid hiervan dus tijdens Semana Santa. Bijna 70% hiervan zijn nog pups of jonge dieren. 

Positief is dat volgens een vereniging van dierenartsen voor huisdieren in Madrid de verkoop van honden en katten in dierenwinkels met 10% is afgenomen terwijl tegelijkertijd het aantal dieren dat wordt geadopteerd met 10% toenam. Dit is deels te danken aan acties van dierenrechtenorganisaties en opvangcentra die mensen van het belang van adoptie proberen te overtuigen door de slogan: ‘No compres uno de raza, adopta uno sin casa’ (Koop geen rashond, adopteer er eentje zonder huis). 

Afgelopen december werd ook een wet aangenomen die ervoor heeft gezorgd dat dieren in Spanje juridisch gezien geen goederen of dingen meer zijn, maar levende wezens. De in januari aangenomen wet op dierenwelzijn beoogt dierenmishandeling te voorkomen en ervoor te zorgen dat dieren beter worden verzorgd en verplicht worden gevaccineerd, dat baasjes de uitwerpselen van hun dier opruimen en ook worden verplicht het dier te chippen, zodat altijd de eigenaar van het dier bekend is bij de autoriteiten. 

In A Coruña zijn de eerste eigenaren van mishandelde en in de steek gelaten dieren al opgespoord en beboet. Iemand had gevaarlijke honden achtergelaten en bleek achteraf niet over de juiste vergunningen voor dergelijke honden te beschikken, een ander had een slecht behandelde hond achtergelaten voor de ingang van een asiel en een derde persoon hield drie jachthonden buiten vast aan korte lijnen, terwijl ze waren omringd door hun eigen uitwerpselen.

Dit vind je misschien ook leuk