Voorstel extra parkeergelegenheid voor filevrij maken Palma de Mallorca

door admin
Voorstel extra parkeergelegenheid voor filevrij maken Palma de Mallorca

Het mobiliteitsplan van de deelregering van de Balearen overweegt verschillende parkeergelegenheden langs de tweede ringweg dichtbij de Via de Cintura. Mensen die vanuit de luchthaven via de snelweg naar Palma komen en mensen die over diezelfde weg vanuit Andratx en Calvía komen, kunnen profiteren van deze parkeergelegenheden.

Opvangen woon-werkverkeer

Het doel van het creëren van deze parkeergelegenheden in dit gebied is om de hoeveelheid auto’s naar Palma op te vangen. De minister van de Balearen, Mercedes Garrido, vertelt dat deze parkeermogelijkheden bedoeld zijn voor die duizenden mensen die in Palma werken en hun auto in de bebouwde kom van Palma kwijt willen. Vaak is dit niet mogelijk doordat er gewoonweg teveel auto’s zijn en te weinig parkeergelegenheid.

De bedachte parkeergelegenheden worden verbonden met het centrum van Palma en de belangrijkste industrieterreinen door het inzetten van pendelbussen en eventueel tramverbindingen.

De minister vertelt dat ze verwacht dat dit voorstel nog niet goedgekeurd zal worden omdat de linkse partijen van de regering van de Balearen hebben afgesproken dat er tijdens hun regeerperiode geen plannen voor macroprojecten voor verkeerregulatie en parkeermogelijkheden worden goedgekeurd.

Hoe dan ook wil de minister deze plannen toch op laten nemen in het huidige regeerakkoord. De deelregering sluit niet uit dat dit type parkeren in andere delen van de tweede ringweg wordt gepland.

Verzoekschrift van de gemeente 

De burgermeester van Palma, Antoni Noguera, heeft onlangs gevraagd om de bouw van dit soort parkeergelegenheden voor mensen die vanuit Part Forana komen. Volgens de burgermeester zou het mobiliteitsplan ervoor moeten zorgen dat er juist parkeergelegenheden aan de rand van de stad worden gebouwd zodat de stad ontlast wordt van al het autoverkeer. De voorzitter van de deelregering, Miquel Ensenyat, geeft aan dat in dat geval die parkeerplekken moeten worden aangesloten op het bestaande – of nieuw te bouwen – netwerk van openbaar vervoer.

De burgermeester geeft ook aan dat deze parkeergelegenheden alle huurauto’s van toeristen op kunnen vangen die tijdens het hoogseizoen een dagtrip maken naar Palma.

Hoe dan ook wil de deelregering dat het EMT, dat verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer op Mallorca, betrokken wordt bij de plannen en dat er voldoende shuttlebussen ingezet worden om het parkeren op dit soort plekken aantrekkelijk te maken.

Dit vind je misschien ook leuk