Behoorlijke aardbeving bij Spaanse Costa del Sol

door admin
Behoorlijke aardbeving bij Spaanse Costa del Sol

Het epicentrum van de aarbeving die om 13:13 uur te voelen was in 14 gemeenten lag ten zuidwesten van het dorpje Gaucín op een diepte van 12 kilometer zo meldde het Spaanse instituut voor Geografie. Gaucín ligt midden in de Serranía de Ronda, de bergen van Ronda.

De beving werd gevoeld in Cortes de la Frontera, Estepona, Marbella, Algatocín, Manilva, Jubrique, Benahavís, Aopandeire, Benaoján, en Jimera de Libar in de provincie Málaga. In de provincie Cádiz hebben inwoners van de plaatsen Jimena de la Frontera, Ubrique en Benaocaz gevoeld hoe de aarde even schudde. 

Bij het noodnummer 112 begonnen om 13:15 uur telefoontjes binnen te komen van bezorgde inwoners. Er zijn geen meldingen gekomen van persoonlijke of materiële schade. De dienst maakte van de gelegenheid gebruik om mensen nogmaals te wijzen op wat je moet doen bij een aardbeving:

  1. Blijf kalm en houd de berichtgeving van autoriteiten in de gaten
  2. Tijdens de beving kun je het beste blijven waar je bent. De meeste ongelukken gebeuren als mensen van buiten naar binnen gaan en andersom. 
  3. Ben je binnen schuil dan onder of bij stevige constructies zoals tafels, bedden, deurposten en hoofdmuren. Blijf uit de buurt van spiegels, ramen en kasten die kunnen omvallen.
  4. Ben je buiten in de auto, stop dan waar het verkeer dat toelaat en blijf in de auto
  5. Ben je op straat, zorg dan dat je naar een vrije plek gaat, dus blijf niet dichtbij gebouwen of bomen staan, die mogelijk kunnen instorten of omvallen. Mijd ook elektriciteitsmasten en andere mogelijk gevaarlijke constructies.
  6. Is de beving eenmaal afgelopen ga dan rustig naar buiten. Gebruik indien van toepassing nooit de lift en mijd eveneens plekke met elektriciteitskabels etc.

Lees ook deze tips van het Rode Kruis over wat je moet doen bij een aardbeving.

Eind januari waren er al tientallen aardbevingen in Zuid-Spanje in de omgeving van Olvera ten noorden van Ronda. Vorig jaar oktober waren er vier bevingen bij Campillos en Colmenar in de provincie Málaga.

Dit vind je misschien ook leuk