Nemen kwallen deze zomer de Spaanse stranden in?

door admin
Nemen kwallen deze zomer de Spaanse stranden in?

Deze week spoelden miljoenen blauwe kwalletjes aan langs de kusten van de provincies Barcelona en Tarragona. Het gaat om de Velella velella (bezaantjes in het Nederlands). Dat ze in zulke grote getalen aanspoelden verbaasde ook wetenschappers. Zo eindigen ze hun leven en volgens Josep Maria Gili, onderzoeker van CSIC komen ze niet eerder aan hun einde door gebrek aan natuurlijke vijanden zoals zeeschildpadden, tonijnen en andere soorten grote vissen. De kwalletjes eten plankton en dat is er ook overvloedig doordat andere plankton-eters er steeds minder zijn door overbevissing. Volgens Gili is de kans groot dat er nog meer momenten zullen zijn dat deze bezaantjes massaal op de stranden spoelen.

Gelukkig is dit soort kwal voor personen niet schadelijk omdat de hoeveelheden gif die ze bevatten bij mensen erg weinig tot niets doet. Daarom hebben kustgemeenten ook geen speciale maatregelen getroffen om ze van de stranden te verwijderen. De blauwe kwalletjes die in Catalonië ook bekend zijn onder de naam ‘los barquitos de San Pedro’, de bootjes van San Pedro, komen normaal gesproken voor tussen maart en mei. Het is een hydroïpoliep (staatkwal) van ongeveer 10 centimeter breed en drijft altijd aan het oppervlak. Boven op het drijflichaam bevindt zich een met gas gevuld driehoekig zeiltje waarmee de kwal zich laat voortdrijven door de wind. 

Alleen het feit dat er nu al zoveel bezaantjes aanspoelen kan volgens de onderzoekers een vooruitwijzing zijn dat hetzelfde gebeurt in de zomer bij hun grotere soortgenoten. 

Hadige website en app voor kwallencheck

Het maritiem onderzoeksinstituut heeft nu samen met Obra Social van Caixabank een tool ontwikkeld waarmee duizenden mensen de komende zomer kunnen kijken of ze veilig kunnen zwemmen. Het gaat om de website medjelly.com en een app voor mobiele telefoons iMedJelly. Via deze tools kan iedereen op elk moment de actuele informatie over de stand van kwallen op de Catalaanse stranden raadplegen. Naast waarschuwingen worden er ook de meest voorkomende kwallen in de Middellandse Zee omschreven en diverse aanbevelingen om steken te voorkomen en wat te doen als je wel met een kwal in aanraking bent gekomen. 

Dit vind je misschien ook leuk