Regulering homeopathische middelen in Spaanse apotheken

door admin
Regulering homeopathische middelen in Spaanse apotheken

Na twee mislukte pogingen van het Ministerie van Gezondheid in 2008 en 2013 wordt, naar alle waarschijnlijkheid, de verkoop van homeopathische middelen in Spanje gereguleerd. Sinds 1994 is het al een juridisch getouwtrek dat de talloze apotheken in Spanje deze zogenaamde geneesmiddelen als echte medicatie verkopen. Dit gebeurde ondanks het feit dat studies en wetenschappelijk onderzoek aantoonden dat deze middelen niet beschikten over een bewezen geneeskrachtige werking.

Verkoop ondanks niet bewezen werking

Afgelopen dinsdag heeft de Spaanse minister voor de Gezondheid, Dolors Montserrat, tijdens de Spaanse Raad voor de Gezondheid haar voorstel gepresenteerd aan alle autonome regio’s van Spanje. Haar voorstel wordt wellicht deze week nog ondertekend.

Valencia, Baskenland, Extremadura, Madrid, Castilla-La Mancha, de Balearen, Andalusië, Asturië en Cantabrië waren het niet eens met het voorstel van de minister. Zij dringen erop aan dat de namen van de middelen niet opgenomen worden in het register van apotheken omdat dat verwarring kan veroorzaken bij patiënten en consumenten.

Verantwoordelijkheid om consument te informeren

Volgens de richtlijnen van de gezondheidszorg in 2001 is het echter wettelijk verplicht om de namen van de middelen te noemen, ook als ze geen bewezen therapeutische werking hebben. Montserrat dringt er bij de presentatie van haar voorstel wel op aan om ‘de consument te vertellen dat homeopathische middelen geen bewezen geneeskrachtige werking hebben. Op de website van het Ministerie zal er informatie verstrekt worden om mensen hiervan bewust te maken.’

Twee alternatieven

Zelfs de voorstanders van het voorstel van Montserrat gaven toe dat homeopathische middelen geen geneeskrachtige werking hebben. De kritische autonome regio’s droegen twee alternatieven aan: het terugdraaien van de Europese richtlijnen uit 2001 of het vaststellen van een streng Europees eisenpakket in Spanje om de consumenten te beschermen tegen deze producten.

De tegenstanders waren ook niet te spreken over het voorstel omdat het heel gunstig uitvalt voor de producenten van homeopathische middelen. Zij kunnen een hoop geld besparen doordat zij alleen een vergoeding hoeven te betalen voor elke homeopathische productgroep.

Verantwoording binnen Congres van Afgevaardigden

Nu minister Dolors Montserrat het voorstel heeft verdedigd voor de Spaanse Raad voor de Gezondheid, presenteert ze haar voorstel in het Congres van Afgevaardigden waar al een aantal vragen is gesteld door de politieke partijen Podemos en Ciudadanos. Montserrat moet aan de partijen uitleggen waarom zij voor deze aanpak kiest terwijl ze zelf erkent dat homeopathische middelen geen bewezen geneeskrachtige werking hebben.

Record aantal apotheken in Spanje

Het Centraal College van de Farmacie in Spanje heeft recente cijfers gepubliceerd over de grote hoeveelheid en situatie van de Spaanse apotheken. In Spanje zijn maar liefst 22.046 apotheken te vinden. 64,3 procent daarvan bevindt zich buiten de grotere steden. Elk jaar worden steeds meer apotheken buiten de grote steden geopend.

Madrid, Aragón en Baskenland zijn regio’s waarbij het grootste deel van de apotheken in de grotere steden zijn gevestigd. In Extremadura, Castilië La Mancha en Asturië zijn juist de meeste apotheken buiten de steden te vinden.

Met deze cijfers kun je goed zien dat Spanje het land is met het laagste aantal inwoners per apotheek, namelijk 2.112 inwoners per apotheek. In Denemarken zijn die aantallen heel anders. Daar is de verhouding namelijk 15.000 mensen op één apotheek.

Dit vind je misschien ook leuk