Baskische terreurbeweging ETA kondigt eigen opheffing aan

door admin
Baskische terreurbeweging ETA kondigt eigen opheffing aan

‘ETA heeft beslist een einde te maken aan haar historische cyclus en aan haar functie’, zo staat in de brief. ‘Als gevolg daarvan heeft ETA haar structuren volledig opgeheven en haar politieke initiatieven beëindigd’. Vrijdag 20 april vroeg de organisatie nog via een verklaring in de nationalistische kranten Gara en Berria om vergiffenis aan haar slachtoffers.

ETA geschiedenis

De ETA, die in 1959 door studenten in Madrid werd opgericht om de Baskische taal, cultuur en onafhankelijkheid te verdedigen ten opzichte van het regime van dictator Franco, streed bijna vijftig jaar voor een onafhankelijke Baskische staat in Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk. Bij bijna 4.000 aanslagen kwamen 829 mensen om het leven.

De eerste moordaanslag was in 1968. De chef van de geheime politie in San Sebastián, Meliton Manzanas, werd hierbij doodgeschoten. Na onder meer de bomaanslag die in 1973 een einde maakte aan het leven van de Spaanse premier Luis Carrero Blanco was 1980 het bloedigste jaar in de geschiedenis van de beweging, toen bijna 100 personen, waaronder veel agenten van de Guardia Civil bij verschillende aanslagen werden gedood.

Een andere bekende aanslag is die op een supermarkt in Barcelona, waar 21 winkelende burgers bij om het leven kwamen. Niet alle aanslagen waren voor de organisatie succesvol. Zo probeerde ETA achtereenvolgens de voormalige premier Jose Maria Aznar om te brengen in 1995. In hetzelfde jaar volgt een aanslag op koning Juan Carlos in Mallorca die twee jaar later opnieuw doelwit is tijdens een bezoek aan het Guggenheim Museum in Bilbao.

Wapenstilstand

In 1998 kondigde ETA een wapenstilstand af die tot december 1999 zou gelden. In 2000 volgen nieuwe aanslagen in Madrid. In 2003 volgen er aanslagen in de toeristensteden Alicante en Benidorm waar ruim tien mensen gewond raken. In 2006 kondigde de terreurgroep een permanent staakt-het-vuren aan. Datzelfde jaar is er een explosie op het vliegveld van Madrid waarbij twee doden vallen en het parkeergebpouw flink beschadigd raakte.

Vredesgesprekken met de Spaanse regering lopen spaak en ETA kondigt in 2007 het einde van het staakt-het-vuren aan. Later dat jaar worden twee Guardia Civilagenten vermoord in Frankrijk. Nadat er aan Spaanse en Franse kant veel arrestaties van ETA-kopstukken plaatsvinden, zegt ETA in 2010 te stoppen met gewapende aanslagen onder voorwaarden.

In januari 2011 volgt een permanente algemene wapenstilstand die door de Spaanse regering wordt verworpen aangezien deze een volledige stop van alle activiteiten van de terreurgroep eist. Dan volgt in oktober 2011 de aankondiging van het ‘definitieve einde’ van het geweld. Sindsdien heeft de organisatie geen aanslagen meer uitgevoerd. In april 2017 levert ETA wapens en explosieven in bij de overheid. Dan volgen eind april dit jaar de excuses en op 2 mei de brief die al op 16 april is verstuurd aan Baskische politici waarin ETA aankondigt dat ze zichzelf ontbindt.

Dit vind je misschien ook leuk