Barcelona investeert flink in milieuvriendelijk openbaar vervoer

door admin
Barcelona investeert flink in milieuvriendelijk openbaar vervoer

Het gemeentelijk vervoerbedrijf TMB zal voor 2020 449 dieselbussen en bussen die rijden op aardgas gaan vervangen voor hybride, elektrische en veel modernere en minder vervuilende aardgasbussen. De start werd gemaakt in 2017. In dat jaar werden er 26 vervuilende voertuigen vervangen. Dit jaar gaat het om 254 exemplaren, in 2019 volgen er 98 en in 2020 nog eens 71, zo werd uitgelegd door de gemeentelijke afgevaardigde van TMB, Enric Cañas.   

Het doel is dat de CO2 uitstoot van de totale vloot van ruim 1.000 voertuigen drastisch wordt verminderd. Men voorziet een besparing van rond de 7% in 2018 en 15% voor 2020. Op dit moment rijden er al 205 hybride bussen rond. Dit aantal wordt opgevoerd tot 393. Van de huidige 4 puur elektrisch rijdende bussen gaat men naar 56. Het aantal op aardgas rijdende bussen zal gelijk blijven. Alleen worden oude modellen vervangen door nieuwe met een verbeterde techonologie.

Volgens Cañas beschikt de Catalaanse hoofdstad al over een ‘erg schoon wagenpark’. In 2015 ontving TMB al de erkenning als ‘schoonste busvloot van Europa’ door de Internationale Unie voor Openbaar Vervoer. Met de vervanging van de vervuilende bussen gaat een investering gepaard van 125 miljoen euro verspreid over de jaren 2017 tot 2020. Hierbij zijn niet de noodzakelijke infrastructurele aanpassingen gerekend, zoals laadpunten voor elektrische bussen. De laatste dieselbussen, behalve de Bus del Barri en de toeristische hop-on-hop-off bus, zullen de vloot verlaten tussen 2024 en 2026.

De CO2 uitstoot van een hybride bus is gemiddeld 30% minder dan die van een dieselbus. Dit percentage kan oplopen tot 45% bij bepaalde modellen. De vermindering is echter 100% in het geval van puur elektrische bussen. Buurtbussen blijven nog even op diesel rijden. Dit zijn namelijk kleinere modellen bussen die nog niet worden gemaakt door fabrikanten van hybride of elektrische bussen. Wel worden er al jaren in deze dieselbussen speciale filters gemonteerd om de uitstoot te verminderen.

Dit vind je misschien ook leuk