Balearen willen 100 procent groene energievoorziening in 2050

door admin
Balearen willen 100 procent groene energievoorziening in 2050

Ondanks dat de zon er veel schijnt en Mallorca bijvoorbeeld bekend staat als het eiland van de wind, is op dit moment nauwelijks 4% van de energie groen op de vier eilanden. Ze kennen de laagste cijfers met betrekking tot duurzame energie van heel Spanje.

De eilanden zijn volgens de huidige regering nu te afhankelijk van kostbare en vervuilende fossiele brandstoffen die bovendien vanuit het vasteland geïmporteerd moeten worden. Daarom moet de regionale energiemarkt in 2035 voor 35% en in 2050 volledig groen zijn. Volgens de regering helpt dit het toerisme, beschermt het het milieu en bespaart het geld. ‘We geloven dat dit het juiste is om te doen’, zei Francina Armengo, president van de regioregering. 

Om dit te bewerkstelligen moet de oude kolencentrale in 2025 worden gesloten. Men zou dan over moeten gaan op groener gas terwijl de zonne-energie groeit. Nieuwe dieselauto’s worden per datzelfde jaar geweerd. Het gebruik van elektrische auto’s wordt gesteund door installatie van neiuwe oplaadpunten en alle lichtvoorziening gaat over op LED-lampen. 

Het plan is ambitieus maar staat nog wel voor wat obstakels. Zo zijn niet alle betrokken spelers het eens over de tijdstabellen. Madrid is het oneens met de graduele sluiting van de kolencentrale bij Es Murterar en eigenaar Endesa wil een compromis. Inwoners zijn tegen grote velden vol zonnepanelen want vinden het lelijk en er is veel landbouwgrond voor nodig, wat voor onrust zorgt bij de boeren. 

De overheid zegt te beginnen met het installeren van zonnepanelen op publieke gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen. 

Volgens reisorganisatie TUI zien veel toeristen ook graag dat hun hotels groene energie gebruiken. Uit een enquete uitgevoerd door een lokale krant in Palma bleken veel inwoners verrast te zijn over de lage hoeveelheid groene energie die op het eiland wordt gebruikt. 

Dit vind je misschien ook leuk