Alles wat je wilt weten over de Spaanse taal

door admin
Alles wat je wilt weten over de Spaanse taal

In totaal spreken 572 miljoen mensen wereldwijd Spaans. Hierin is een onderscheid te maken tussen 477 miljoen moedertaalsprekers, bijna 74 miljoen mensen die het Spaans tot op zekere hoogte beheersen en 21 miljoen mensen die Spaans als tweede taal studeren. Deze cijfers zijn afkomstig uit het jaarrapport over de Spaanse taal in 2017 van het Spaanse taal- en cultuurinstituut Cervantes.

Dat het Spaans officieel ‘Castiliaans’ wordt genoemd, komt doordat de taal oorspronkelijk afkomstig is uit de regio’s Castillië – La Mancha en Castillië en León. In het kielzog van Columbus en zijn verovering van de Nieuwe Wereld werd het Castiliaans vanaf de vijftiende eeuw de officiële voertaal  in alle Centraal- en Zuid-Amerikaanse landen die een voormalige kolonie van het Spaanse koninkrijk waren. De taal verspreidde zich later richting de Verenigde Staten door de massale migratie Spaanstalige inwoners. In Afrika wordt Spaans gesproken in Equatoriaal Guinea en de Westelijke Sahara (ten zuidwesten van Marokko). In Azië wordt nog steeds Spaans gesproken door een kleine elitegroep in de Fillipijnen.

Oorsprong Spaanse taal

Het eerste op schrift vastgelegde bewijs van het bestaan van het Spaans leiden terug naar het jaar 964. In de kantlijnen van het religieuze manuscript Glosas Emilianenses staan aantekeningen in  zowel middeleeuws Spaans als het Baskisch bij de hoofdtekst in het Latijn. Een monnik in de regio La Rioja probeerde zo de betekenis van de tekst te duiden. De eerste Spaanse grammatica werd gecreëerd door historicus, onderwijzer en dichter Elio Antonio de Nebrija en gepubliceerd in 1492, hetzelfde jaar waarin Columbus Amerika ontdekte. In 1713 werd de Real Academia Española opgericht als beheerder en bewaker van de taal.

Interessante feiten over de spaanse taal

Spaans heeft net als het Engels een Latijnse oorsprong. Daarom kun je als je het Engels redelijk beheerst al ruim 3.000 Spaanse woorden herkennen. Zo zijn de meeste Engelse woorden die eindigen op –tion te vertalen in het Spaans met –ción op het eind.

Over het algemeen wordt het Spaans beschouwd als een gemakkelijke taal om te leren. Je spreekt de woorden namelijk precies zo uit als dat je ze schrijft. Het is daarmee een van de meest fonetische talen ter wereld. Het moeilijkste om aan te leren voor velen is het gebruik van het woordgeslacht en de werkwoordvervoegingen met zes verschillende uitgangen voor elke tijd.

Als je het Spaans beheerst dan heb je een flinke voorsprong bij het leren van Frans, Portugees, Italiaans, Catalaans en Roemeens. Dit komt omdat dit allemaal Romaanse talen zijn met veel overeenkomsten in grammatica en woordenschat.

Volgens het Cervantes instituut spreken wereldwijd 500 miljoen personen Spaans. Dit aantal zal in 2050 gestegen zijn tot om en nabij de 600 miljoen. Binnen drie generaties zal dus 10 procent van de wereldbevolking in het Spaans kunnen communiceren.

Wat moedertaal betreft is het Spaans de tweede taal ter wereld na het Mandarijn (China). De Spaanse taal is niet alleen sterk beïnvloedt door het Latijn. Ook het Arabisch liet flinke sporen na. Dit is het gevolg van de ruim zeven eeuwen van Arabische overheersing op het Iberische Schiereiland tussen 711 en 1492. In de laatste eeuwen heeft het Engels de grootste invloed gehad op de taal.

Het grootste aantal Spaans sprekende personen woont niet in Spanje, maar in Mexico waar 140 miljoen personen Spaans spreken. Daarna volgt de Verenigde Staten met 43 miljoen moedertaalsprekers en 15 miljoen mensen die het Spaans tot op zekere hoogte beheersen. Ter vergelijking: in Spanje wonen 47 miljoen mensen.

De belangrijke economische waarde van de Spaanse taal

In 2017 zei de Spaanse koning Felipe: ‘Onze taal is een immense culturele schat, maar ook een buitengewone bron van economische welvaart. Echt en tastbaar, in heden en toekomst’. Dit was tijdens de slotpresentatie van een jarenlang onderzoek naar de waarde van de Spaanse taal uitgevoerd door de Stichting Telefónica. Een belangrijke conclusie was dat een gemeenschappelijke taal de handel bevordert. Door de steeds verdergaande economische en wetenschappelijke globalisering wordt de internationale communicatie steeds belangrijker. Het Spaans speelt in deze context een belangrijke rol. De sectoren met toonaangevende bedrijven waarvoor de Spaanse taal cruciaal is, zijn heel divers. Het Spaans speelt een zeer belangrijke rol in de sectoren uitgeverij, farmaceutrische industrie, duurzame energie en voedingsmiddelenindustrie. Zoals Juan Manuel Bonet, directeur van Cervantes, tijdens dezelfde presentatie zei: ‘Spaans is erg nuttig. Het opent markten’.

Wil je als bedrijf of zelfstandige een stevige internationale positie verkrijgen door je producten of diensten in Spaanstalige landen aan te bieden, dan is het dus zaak je talen te spreken en een veelgesproken taal als het Spaans op te nemen in (bedrijfs)communicatie. Heb je hulp nodig bij vertalingen van bijvoorbeeld websites, blogs, bedrijfsfilms, B2B magazines, jaarverslagen of promotiemateriaal schakel dan de hulp in van Proverbia. Dit Belgische vertaalbureau is gevestigd in Antwerpen en werkt samen met 3.500 honderd ervaren vertalers en heeft al ruim 35 jaar internationale ervaring met meer dan 100 talen en dialecten. Je kunt er terecht voor: Technische, juridische, financiële, medische en andere gespecialiseerde vertalingen, spoedvertalingen binnen 24 uur, correctie en proeflezen, vertalingen van websites, opmaak in vreemde talen, transcriptie van audiomateriaal zoals interviews, video’s en conferenties en voice overs en tolkdiensten.

Dit vind je misschien ook leuk