Spaanse monarchie minst gesteunde van alle Europese koningshuizen

door admin
Spaanse monarchie minst gesteunde van alle Europese koningshuizen

Dit blijkt uit de meest recente peiling gepubliceerd door Ipsos Global Advisor. Het onderzoek werd uitgevoerd in 28 landen wereldwijd en er werden ruim 20.000 personen voor geïnterviewd. Het Spaanse koningshuis krijgt de minste steun van zijn onderdanen ten opzichte van andere Europese vorsten. 

Bijna twee op elke vijf Spanjaarden gelooft dus dat afschaffing positief zou zijn voor de toekomst van het land ten opzichte van slechts 15% van de inwoners van Groot-Brittannië. In Spanje vindt 24% van de bevolking dat sluiting van het koningshuis een negatief effect zou hebben.

In Groot Brittannië vindt slechts 15% van de inwoners het een goed idee om een einde te maken aan de koninklijke heerschappij van Elisabeth II. Wereldwijd ontvangt het Japanse koningshuis de meeste steun met 96% van de bevolking. 

Volgens Vicente Castellanos, directeur Publieke Zaken bij IPSOS is er een duidelijke kloof te zien tussen generaties. Jongeren eisen veel meer hun recht op om over zaken als politieke ideologie te beslissen dan ouderen. Castellanos wijst op de uitslag van de laatste Omnibus-onderzoek waarin 52% van de Spanjaarden voorstander is van het houden van een referendum over de mogelijkheid van Spanje als republiek in plaats van een constitutionele monachie. Hieronder vormden jongeren de grote meerderheid. In de groep Spanjaarden tussen 25 en 34 jaar wil 63% op democratische wijze beslissen of Felipe de Zesde mag blijven of niet.

Dit vind je misschien ook leuk