Zomers weer in Nederland en regen en hagel in Spanje

door admin
Zomers weer in Nederland en regen en hagel in Spanje

Dit weersverschijnsel wordt ‘gota fria’ genoemd (koude druppel). Daarnaast wordt het type depressie aangeduid met de term Dana en Dana komt het land binnen nadat het weekend wel redelijk goed was met hoge temperaturen in de meeste Spaanse provincies. Over het algemeen waren de temperaturen in de hele maand mei tot nu toe ook aardig, maar met Dana verandert dat. Het gaat om een golf van koude lucht afkomstig van de poolzone tot aan de hoogte van de Azoren.

Twintig provincies kunnen al sinds maandag rekening houden met flinke regenbuien. De koude lucht is voelbaar in het zuidwesten van het Iberisch Schiereiland. Dus het westen van Andalusië met de provincies Huelva, Cádiz en Sevilla krijgen ermee te maken, maar ook het zuiden van Extremadura, het binnenland van Galicië en ook de bergen in Cantabrië.

Regenjas en paraplu zijn ook nodig in berggebieden in het zuiden van Spanje, het noorden van Catalonië, Vizcaya, Navarra en Aragón waar het erg guur kan aanvoelen. Het weeralarm geldt voor de volgende provincies: Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Sevilla, Málaga, Ciudad Real, Soria, Burgos, Cáceres, Badajoz en La Rioja. Ook op de Canarische Eilanden komen buien, vooral op de bergachtige eilanden.  

Gedurende de dag gaan de temperaturen omlaag in het westen van Galicië, maar stijgen licht in Cantabrië en de Ebro-vallei op donderdag. Pas vanaf vrijdag wordt het weer wat zachter en donderdag wordt door heel Spanje eveneens regen voorspeld.

Normaal gesproken vindt het fenomeen ‘gota fria’ ofwel Dana (een geïsoleerde depressie in hogere luchtlagen) plaats in de herfst in het westelijke mediterrane gebied, dus in Spanje krijgen vooral de kust van Valencia en de Balearen ermee te maken.

Dit vind je misschien ook leuk