Gele kruizen zorgen voor gespannen situatie op Catalaanse stranden

door admin
Gele kruizen zorgen voor gespannen situatie op Catalaanse stranden

Dinsdagnacht plaatsen actiegroepen voor onafhankelijkheid tientallen gele kruizen op het strand van Canet (Barcelona). Deze vormen een eerbetoon aan de gevangen zittende separatistische politici. Er volgde zelfs een confrontatie tussen mannen met capuchons op die de kruizen wilden verwijderen en mensen die dat wilden voorkomen. Hierbij raakten volgens de Catalaanse politie drie mensen lichtgewond. 

Niet alleen op het strand van Canet staan ze, ook in Cadaqués en Llafranc staan gele kruizen tussen de zonaanbiddende badgasten. 

Vanuit Duitsland veroordeelde de voormalige premier van Catalonië, Carles Puigdemont, het ‘eenheidsfascisme dat straffeloos door kan gaan’ en hij riep zijn aanhangers op ‘niet te vallen voor deze provocaties’. 

De radicale separatistische groep Arran verspreidde een video waarop drie mannen gekleed in het zwart met capuchons op te zien zijn die grote foto’s verbrandden van premier Rajoy, PSOE-leider Pedro Sánchez en Ciudadanos-leider Albert Rivera. Aan het einde van de video kwam ‘Laten we 155 omverwerpen, laten we een einde maken aan het regime’. 

De regeringsafgevaardigde in Catalonië, Enric Millo, stuurde in reactie op de incidenten een brief aan alle Catalaanse burgemeesters waarin hij hen opriep om de neutraliteit in openbare ruimten te bewaken.

Dit vind je misschien ook leuk