Voormalig PP-minister opgepakt voor witwassen en corruptie

door admin
Voormalig PP-minister opgepakt voor witwassen en corruptie

Zaplana was minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid binnen de regering van Aznar, hij was lid van de Partido Popular en was van 1995 tot 2002 de president van de autonome regio Valencia.

Zeven arrestaties

Agenten van de UCO (het centrale orgaan van de recherche binnen de Guardia Civil) hebben tijdens operatie Erial – die nog steeds gaande is – naast Eduardo Zaplana, verschillende mensen opgepakt. Zo werden ook de broers Vicente en José Cotino gearresteerd. Dit zijn twee zakenmannen uit de bouwindustrie en de duurzame energiesector. Daarnaast werd ook Juan Cotino, neef van bovengenoemde broers en voormalig directeur van de politie opgepakt. In Barcelona werd advocaat, oud-voorzitter van de ministerraad én rechterhand van Zaplana, Juan Fransisco García, eveneens gearresteerd.

Ook oud-directeur van themapark Terra Mítica, Joaquín Barceló Llorens, zijn vrouw Felisa López en Francisco Grau zijn opgepakt. Laatstgenoemde was secretaris van de raad van bestuur van de inmiddels gesloten Spaanse bank Caja de Ahorros del Mediterráneo. 

Operatie Erial telt op dit moment zeven arrestaties maar aangezien de operatie nog niet afgerond is, kan dit aantal nog verder oplopen.

Huiszoekingen

Er zijn 22 huiszoekingen geweest waaronder een bij het ministerie van Economische Zaken in Spanje. Agenten van de UCO hebben het huis van Zaplana en de Cotino-broers in Valencia en een kantoor van Zaplana in Madrid doorzocht. De UCO wilde contracten inzien van het plan rondom windenergie van de Cotino’s. Ook heeft de politie alle documentatie opgevraagd rondom het plan voor privatisering van de Spaanse APK-keuringsdienst ITV.

Eduardo Zaplana is ondergebracht in Benidorm, de stad waar hij voorheen burgermeester was, om verdere huiszoekingen af te kunnen ronden.  

Steekpenningen en witwaspraktijken

De Guardia Civil verdenkt Zaplana ervan steekpenningen te hebben aangenomen tijdens zijn periode als president van de autonome regio Valencia. Volgens onderzoekers zou Zaplana bij elkaar 10,5 miljoen euro in zijn zak hebben gestoken. Deze zaak zou echter inmiddels verjaard zijn. De UCO is van mening dat de recente activiteiten van Zaplana in Luxemburg niet verjaard zijn. Hij zou zich daar bezig hebben gehouden met het witwassen van geld en zou nog meer steekpenningen hebben aangenomen. Volgens bronnen heeft Zaplana ook nog geld verborgen in Uruguay.

Dit vind je misschien ook leuk