Catalonië krijgt zelfbestuur terug

door admin
Catalonië krijgt zelfbestuur terug

De Catalaanse premier Quim Torra heeft de vier omstreden parlementsleden vervangen door vier politici zonder juridische besognes. Twee in eerste instantie aangewezen toekomstige consellers zaten in een Madrileense cel en twee anderen zijn op de vlucht voor de Spaanse justitie in België.

Nu Torra de vier omstreden ministers heeft vervangen is er voor Madrid geen reden meer om het ruim 200 dagen geleden ingestelde grondwetsartikel 155 in stand te houden. Zodra de curatele is opgeheven krijgt Catalonië haar zelfbestuur weer terug.

‘Rechtsstaat heeft gewonnen’

Vanuit de regering werd gemeld dat ‘De rechtsstaat heeft gewonnen. In de nieuwe Catalaanse regering zullen geen politici zitten die opgesloten zijn of naar het buitenland zijn gevlucht. Evenmin is er plaats voor Carles Puigdemont’. Puigdemont is de voormalige premier van de regio en hij vertrok eind oktober naar België. Sinds enkele maanden is in Duitsland, nadat hij daar werd gearresteerd op basis van het Europese aanhoudingsbevel dat Spanje tegen hem had uitgevaardigd.

Het was de eerste keer in de geschiedenis van de Spaanse democratie dat de regering in Madrid een regio haar bevoegdheden afnam. De Spaanse premier heeft echter wel gewaarschuwd dat hij niet zal aarzelen om weer in te grijpen zodra de nieuwe Catalaanse regering een scheve stap zet. De nieuwe regiopremier heeft namelijk niet onder stoelen of banken gestoken dat hij blijft streven naar een onafhankelijke Catalaanse staat.

Ondertussen is de situatie in Madrid eveneens gespannen, nu er in het Spaanse parlement wordt gedebatteerd over de motie van wantrouwen tegen premier Rajoy.

Dit vind je misschien ook leuk