Probleem prostitutie op Canarische eilanden groter dan autoriteiten dachten

door admin
Probleem prostitutie op Canarische eilanden groter dan autoriteiten dachten

Het overgrote deel van de prostituees werkzaam op een van de eilanden komt uit Afrika en Zuid-Amerika. Toch blijken ook steeds meer Spaanse vrouwen werkzaam in de regionale seksindustrie. Volgens een onderzoek van het Instituto Canario de la Igualdad (het Canarisch Instituut voor de gelijkheid) gaat het om ongeveer 3.000 vrouwen. Vanwege belangen in de toeristensector wordt dit onderwerp grotendeels verzwegen, ondanks dat het de dagelijkse werkelijkheid is. 

Volgens niet-officiële cijfers gaat in deze sector elke uur 13.000 euro om, zonder daarbij de verkoop van producten als drankjes, taxiritten, stroom, hygiëne, huur en telecommunicatiediensten mee te tellen. Regionaal kamerlid Lola García diende daarom een wetsvoorstel in met de nodige maatregelen om voor eens en voor altijd een eind te maken aan deze onwenselijke situatie.

Dat de Canarische Eilanden een kruispunt zijn voor verschillende vormen van internationale handel is geen nieuws. De plaatselijke autoriteiten merken echter dat niet alleen prostituees van de Canarische eilanden werkzaam zijn in andere Europese en Latijns-Amerikaanse landen, maar dat ook veel Canarische vrouwen als prostituee bijverdienen. Ze gebruiken daarbij de moderne technologie terwijl ze een reguliere baan hebben.

In vier zones komt het probleem het meeste voor: het zuidelijke gedeelte van Gran Canaria, het zuiden van Tenerife, op Lanzarote en Fuenteventura. Op de sociale netwerken zouden er meer dan twee miljoen referenties terug te vinden zijn van vrouwen die zich als sekswerker aanbieden. 

Er wordt voorzichtig geschat dat er in deze sector jaarlijks meer dan honderd miljoen euro wordt verdiend. Dit bedrag zou in werkelijkheid veel hoger kunnen zijn door de groei van het toerisme op de eilanden. Alleen al in 2017 bezochten 16,1 toeristen de verschillende eilanden. Door opkomst van netwerksites die zich richten op de prostitutie  en de wildgroei aan verhuur van vakantiehuisjes is de situatie niet goed te overzien en te controleren. In grote hotelketens moeten de gasten zich aan een gedragscode houden. Maar in de stedelijke gebieden waar huizen verhuurd worden aan toeristen, is er geen enkele controle aangezien er die geen receptie of beveiligingssysteem hebben.

Ondanks dat het aantal Spaanse vrouwen dat in de prostitutie werkt is toegenomen, komt overgrote deel van de vrouwen in deze sector uit Latijns-Amerika en Afrika. Buitenlandse vrouwen die gedwongen in de prostitutie te werken, betalen tussen 300 en 400 euro huur per week voor appartementen om er hun lichaam te verkopen. Na het betalen van hun commissies houden ze ongeveer 5% van de inkomsten over.

Dit vind je misschien ook leuk