Volgens EU mankeert er van alles aan het Spaanse afvalbeleid

door admin
Volgens EU mankeert er van alles aan het Spaanse afvalbeleid

Het gaat om het afvalbeleid rond vuilstortplaatsen op de Balearen, Aragón, de Canarische Eilanden, Madrid en de autonome stad Ceuta. De EU-normen hadden al voor 12 december 2010 geïmplementeerd moeten zijn. Vervolgens moesten deze elke vijf jaar opnieuw worden herzien. Spanje had dus toen al alle plannen ter verbetering van het afvalbeleid voor moeten leggen aan Brussel en de EU op de hoogte moeten houden van elke substantiële herziening of aanpassing ervan.

Europese richtlijn

De Europese macrorichtlijn voor afval 2008/98/CE vormt een sleutel in het reduceren van de negatieve effecten van het produceren en behandelen van afval op de menselijke gezondheid en het milieu. Bovendien zijn de normen essentieel om een vergaande circulaire economie te creëren, een belangrijke doelstelling van het team onder leiding van Juncker.

In november 2016 opende de Europese Commissie een onderzoek over Spanje. Daarop ontving Spanje bijna een jaar later een dwingend advies met door te voeren wijzigingen. Ook werden de nationale autoriteiten gewaarschuwd dat de zaak voorgelegd zou worden aan het Europees Hof van Justitie. Desondanks is er volgens Brussel veel te weinig gedaan met de aanbevelingen rond afsluit, sluitings- en reparatiewerkzaamheden op 22 stortplaatsen. Hiervan ligt er 1 in Andalusië, 19 op de Canarische eilanden en 1 in Murcia.

Sancties

Daarom wil Brussel nu dat het Europees Hof uitspraak doet en financiële sancties oplegt. ‘De Spaanse autoriteiten moeten garanderen dat de manier waarop het afvalbeleid wordt uitgevoerd de volksgezondheid noch het milieu in gevaar brengt. Spanje krijgt nu twee maanden de tijd om de boel op orde te krijgen. Doet het land niets, dan worden de economische sancties werkelijkheid.

Dit vind je misschien ook leuk