Zwager Spaanse koning bijna zes jaar naar de gevangenis

door admin
Zwager Spaanse koning bijna zes jaar naar de gevangenis

Urdangarín werd eerder al veroordeeld door de rechtbank in Palma de Mallorca voor een gevangenisstraf van 6 jaar en 3 maanden, maar ging hiertegen in hoger beroep. Hij leeft met zijn vrouw Cristina de Bourbon en hun vier kinderen in het Zwitserse Geneve. Het hof zal hem nu een periode geven waarin hij zichzelf bij de gevangenis kan melden.

De zaak kwam in december 2011 aan het rollen toen rechter José Castro in Palma samen met de openbaar aanklager Pedro Horrach besloten hem aan te klagen. Dat was de eerste keer in de geschiedenis dat een lid van het Spaanse koninklijk huis in aanraking kwam met justitie. 

Het Spaanse hooggerechtshof heeft praktisch het volledige oordeel van de rechtbank in Palma overgenomen, die de zwager van de koning heeft veroordeeld tot 6 jaar en 3 maanden gevangenisstraf. Hiervan waren 2 jaar voor fiscale delicten. Verder werd hij veroordeeld voor delicten van verduistering, fraude en witwassen. De uitspraak in zijn hoger beroep kon hij echter in vrijheid zonder betaling van borg afwachten. De hogere straf die aanklagers in het hoger beroep eiste van 10 jaar cel is echter niet gegeven.  

De Spaanse prinses Cristina werd ook aangeklaagd, maar onstprong de dans. Uiteindelijk werd ze alleen beboet voor een belastingdelict. Ze behaalde profijt ter waarde van 600.000 euro uit de gefraudeerde gelden die via de Stichting Nóos terechtkwamen bij Aizoon, het bedrijf waar zij samen met Urdangarín eigenaar van was.Met dit geld betaalde zij privézaken, waaronder een dure verbouwing van haar woning in Barcelona

De verwachting is dat Cristina tijdens het gevangenschap van haar man in Genève blijft wonen. Hun vier kinderen moeten daar hun school afmaken en ze zullen daar minder bloot staan aan de negatieve reacties op hun achter de tralies zittende bekende vader dan in Spanje. 

Sinds de zaak speelt hebben Iñaki en Cristina nog nauwelijks contact met hun familie. Ze werden direct geschrapt uit de agenda met officiële activiteiten van leden van het koninshuis en waren niet aanwezig bij de tachtigste verjaardag van koning Juan Carlos. Cristina zou lijden aan een depressie. 

Lees ook: Urdangarín stak geld bestemd voor gehandicapte kinderen in eigen zak en Wie is wie in corruptiezaak Nóos?

Dit vind je misschien ook leuk