Quim Torra vindt toekomstig overleg met Pedro Sánchez ‘goed nieuws’

door admin
Quim Torra vindt toekomstig overleg met Pedro Sánchez ‘goed nieuws’

Premier Quim Torra van de Generalitat, de autonome regering van Catalonië, vindt het geweldig nieuws dat hij opnieuw een afspraak heeft met de nieuwe premier van Spanje, Pedro Sánchez. Hij vindt het echter wel ‘ongelooflijk’ dat het nieuwe overleg zo lang op zich laat wachten.  

Alle voorstellen tot hervorming grondwet zijn welkom

Torra liet afgelopen zaterdag weten dat alle voorstellen welkom zijn. Hiermee doelt hij op het voorstel tot grondwetswijziging van minister Meritxell Batet, de minister van Ambtenarenzaken in Catalonië.

Minister Batet van de socialistische partij van Catalonië (PSC) meldt dat er een noodzakelijke en wenselijke hervorming van de grondwet nodig is. Een hervorming is volgens haar cruciaal om niet alleen de crisis van Spanje goed door te komen, maar ook die van Catalonië.

Feria de Gamba

Tijdens een bezoek aan de gambafestival Feria de Gamba in Palamós (Girona) vertelde Quim Torra dat hij heel positief is over zijn toekomstige overleg met premier Pedro Sánchez. Helaas staat er nog geen datum vast voor deze ontmoeting. Torra geeft aan dat hij het ‘ongelooflijk’ vindt dat hun samenkomst zo lang op zich laat wachten. Vooral aangezien beide regeringen deze hervormingen van de grondwet hard nodig hebben.

Tijdens het gambafestival zei Torra: ‘We hebben aangedrongen op open onderhandelingen met het belang van het land voorop gesteld. We gaan praten over rechten en vrijheden, inclusief het recht op zelfregulering. Hoewel er nog steeds geen datum is geprikt voor hun ontmoeting, zegt Quim Torra wel dat hij het een goed teken vindt dat er sprake is van toenadering tussen de twee regeringen.

Zorgen

De Catalaanse leider zegt dat zij altijd dachten dat Catalonië – met de opheffing van artikel 155 van de grondwet (de onder curatelestelling van Catalonië door de Spaanse overheid) – zij de financiële controle in hun regio zouden verliezen. Ook was Catalonië bezorgd over de controle op de Generalitat door uitgaven vanuit het regionale noodfonds van de Spaanse overheid FLA.

Laatste dankwoord

Op het gambafestival bedankte Quim Torra ook majoor Josep Lluís Trapero van de Catalaanse Mossos de Esquadra. Deze majoor legt zijn functie bij de Catalaanse politie neer omdat er op dit moment onderzoek naar hem gedaan wordt vanwege opruiing door de Spaanse rechtbank Audiencia Nacional. Torra geeft aan respect te hebben voor zijn besluit en bedankt hem voor zijn voorbeeldige dienst aan de Catalaanse bevolking: ‘Dank u wel, majoor.’

Dit vind je misschien ook leuk