Puigdemont klaagt bedrijf Pig Demont aan

door admin
Puigdemont klaagt bedrijf Pig Demont aan

Pig Demont is gekozen als naam voor een bedrijf dat twee maanden geleden door de ondernemer Alberto González López uit Málaga is opgericht. Het verkoopt typische producten uit Andalusië, zoals ham, wijn, olijfolie en kaas. Het bedrijf staat nu echter flink in de belangstelling, niet vanwege de producten die het verkoopt, maar om de controverse over de naam, het logo en de Catalaanse politicus waarmee beide associaties oproepen.

Allereerst omdat de naam Pig Demont van de onderneming erg lijkt op de naam van Carles Puigdemont, de ex-president van de Catalaanse regering die sinds oktober vorig jaar in ballingschap in België verblijft. Ten tweede omdat het logo het vermoeden dat het inderdaad om de Catalaanse ex-president gaat, lijkt te bevestigen. Het bestaat uit een varkenskop uit een strip met een zwarte lok en een bril. Ten derde hebben deze ogenschijnlijke toevalligheden tot gevolg gehad dat Puigdemont het bedrijf heeft aangeklaagd bij het octrooibureau. 

De advocaat van Puigdemont vecht nu de registratie van het merk ‘Pig Demont’ aan. Het merk is volgens hem ‘beledigend’ en er zit een ‘fonetische gelijkenis’ in met een ‘familienaam waarvoor er geen toelating is om die te gerbuiken’. Zolang de zaak niet opgelost is kan het bedrijf zijn naam niet registreren. 

De López uit Málaga zei: “Het verbaast mij dat hij zich druk maakt om een klein bedrijf uit Málaga, terwijl hij in zijn penibele situatie zit. Hij zegt dat wij zijn beeltenis hebben geïmiteerd. Ik zie een karikatuur van een varken. Ik zie de gelijkenis met hem niet.” Om te vervolgen: “Het was nooit mijn bedoeling om wie dan ook te beledigen. Het is zijn probleem als hij zichzelf in het varken herkent. Zou politicus Pablo Iglesias zich ook beledigd hebben gevoeld als ik het varkentje een paardenstaart had gegeven?”

Op de website van Pig Demont staat dat het bedrijf ontstaan is uit “trots om Andalusiër en Spanjaard te zijn”. Het doel van Pig Demont is om de consument kennis te laten maken met de juweeltjes van de Andalusische gastronomie en zich richt op ambachtelijke en ecologische producten van hoge kwaliteit. De producten zijn op traditionele wijze vervaardigd.

De advocaten van de ondernemer hebben hun verdediging al klaar. Ze beweren dat het ‘overduidelijk’ niet om de beeltenis van Puigdemont gaat, maar om dat van een varken. Ook beweren ze dat de naam niet verwijst naar de politicus omdat ‘Pig’ verwijst naar het Engelse woord voor varken en ‘Demont naar de Franse woorden ‘du mont’ voor ‘uit de bergen’. Bovendien beweren ze dat Demont een Catalaanse naam is die de ex-president zich wil toe-eigenen.

Puigdemont heeft gewonnen

Inmiddels is duidelijk geworden dat het bedrijf uit Málaga de naam Pig Demont niet mag voeren. Op de website is het logo offline gehaald en staat de tekst te lezen: 

‘Vanwege de druk, het gebrek aan vrijheid van expressie, het gebrek aan gevoel voor humor en de politieke lafheid accepteren we op het moment geen bestellingen meer en zetten we alle al gedane bestellingen in de wacht vanaf maandag. Leve Andalusië, leve Catalonië en leve Spanje. Alberto González López.

Dit vind je misschien ook leuk