Madrileense politie boycot Gay Pride in Madrid

door admin
Madrileense politie boycot Gay Pride in Madrid

De Madrileense politie voert de druk op. Deze week meldde de Spaanse krant El Mundo dat de vakbonden hebben aangekondigd de Madrid Gay Pride 2018 – ook wel bekend als Orgullo Gay – te zullen boycotten. Volgens de vakbondsleiders hebben zich slechts 10 agenten vrijwillig aangemeld om extra uren te draaien en zullen zij die worden verplicht om te werken zich ziekmelden. Volgens berekeningen van het gemeentebestuur zijn minstens 600 vrijwillige agenten nodig om aan de benodigde dienstverlening gedurende die dagen te kunnen voldoen, inclusief die tijdens de grote optocht van zaterdag 7 juli.

Cao-onderhandelingen

De aankondiging vond plaats tijdens  het jaarfeest van de Madrileense politie en komt drie dagen nadat 85% van de politieagenten de ontwerpovereenkomst van de cao, getekend door drie van de vijf vakbonden (CCOO, UGT en UPM), heeft afgewezen. Burgemeester Manuela Carmena van Madrid heeft tijdens het jaarfeest haar respect en begrip voor de agenten uitgesproken en beloofd dat er een akkoord komt dat tegemoet komt aan hun voorwaarden. Met betrekking tot het dreigement van de agenten om tijdens de Orgullo Gay niet te werken, merkte ze op dat de politie van Madrid in alle omstandigheden het goede voorbeeld zal weten te geven.

Dialoog

De vakbondsleider van de CSIT-UP reageerde hierop door te zeggen dat de burgemeester de vakbonden moet uitnodigen voor een nieuw gesprek en de vorige gesprekspartners binnen de gemeente moet vervangen door nieuwe ambtenaren.

Ook het Madrileense gemeenteraadslid voor Gezondheid en Veiligheid, Javier Barbero, heeft opgeroepen tot dialoog. Hij heeft de politievakbonden gevraagd om duidelijkheid over hun eisen zodat er opnieuw over de cao kan worden onderhandeld en er zo snel mogelijk een akkoord kan worden bereikt. Daarnaast benadrukte hij dat de veiligheid tijdens de Orgullo Gay absoluut is gegarandeerd.

Gevolgen boycot

Vorig weekend hebben al evenementen plaatsgevonden waarbij voornamelijk agenten van omringende districten zijn ingeschakeld. Over de mogelijke boycot van de politie tijdens de Orgullo Gay zegt een woordvoerder van politievakbond CPPM dat er geen vrijwilligers zijn. Dit betekent echter niet dat er geen agenten worden ingezet: de gemeente kan namelijk gewoon extra werkdagen opleggen of alle verlof intrekken. De vakbonden wijzen er verder op dat dienstweigering kan worden aangemerkt als delict en ze roepen de gemeente dan ook op om niet tot zulke onorthodoxe maatregelen over te gaan.

Dit vind je misschien ook leuk