Ook Ibérico ham Carrefour bedreigt volksgezondheid in Spanje

door admin
Ook Ibérico ham Carrefour bedreigt volksgezondheid in Spanje

Het merk Oro de La Ermita is een van de voornaamste Ibérico hammen die door de Franse supermarktketen Carrefour in Spanje verkocht wordt. Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid luidt opnieuw de noodklok voor producten van dit en van zeven andere merken. De vleeswaren van Oro de La Ermita vormen een ware bedreiging voor de volksgezondheid. Het gaat voornamelijk om de chorizo-, fuet- en lomoworsten die in de Carrefour en online voor stuntprijzen worden verkocht.

Twee weken geleden werd bekend dat er verschillende vleesproducten in Valencia in beslag genomen waren omdat deze werden verwerkt in bedrijven die niet voldeden aan de hygiëne-eisen en waar gerommeld werd met houdbaarheidsdata. Volksgezondheid alarmeerde vervolgens inspecteurs in de andere regio’s van Spanje.

Van diarree tot neurologische problemen en zelfs miskramen 

Na inspectie bleek dat in sommige partijen vlees sprake was van muizen die aan het vlees hadden gezeten, er werden vliegenlarven in het vlees aangetroffen en sommige partijen waren zelfs al rot. Bij een aantal vleesproducten was sprake van anaërobe bacteriën die kunnen zorgen voor diarree, maar ook neurologische problemen of zelfs miskramen kunnen veroorzaken. Dit bevestigen gezondheidsinspecteurs uit Extremadura en Valencia.

Acht risicovolle merken die je beter kunt mijden

Op dit moment gelden er waarschuwingen voor de volgende merken: Oro de la Ermita dat al minstens vijf jaar verkocht wordt door Carrefour.Andere risicovolle merken zijn: Alto de Aitana, Sierra Borda, Aire de Mariola, Serranía de Ameta, El Galán, Jamones Croval en Don Enrique.

De leverancier van de Oro de la Ermita producten is Comapa, een bekende leverancier in de distributie van Ibérico ham die deze vleesproducten voor een spotprijs levert aan Carrefour. De supermarktketen is gevraagd om een reactie te geven op de vraag of zij producten zullen blijven afnemen van Comapa. Tot op heden heeft Carrefour hier nog geen duidelijkheid over gegeven.

Comapa ook verdacht in andere zaak Guardia Civil

Comapa is ook doelwit in een ander onderzoek van de Guardia Civil. Comapa wordt namelijk ook verdacht van frauduleuze handelingen bij de verkoop van besmette Ibérico ham. Zij zouden varkens als Ibérico varkens hebben verkocht terwijl deze dieren niet aan de eisen van een Ibérico varken voldeden.   

Comapa is onderdeel van Osona Intensiva waar het vorig jaar een omzet van 420 miljoen euro realiseerde. Daarmee was Comapa de leider op het gebied van de verkoop van Ibérico ham. Dat kwam mede door de grote inkoop van Carrefour aangezien de keten – volgens interne bronnen – voor meer dan 120 miljoen euro aan producten kocht.

De Guardia Civil heeft inmiddels informatie opgevraagd aan Carrefour over deze leverancier. Dit politiebevel volgt op een onderzoek naar verschillende bedrijven die onrechtmatig hebben gehandeld bij de verwerking en verkoop van vleesproducten. De zaak wordt op dit moment onderzocht door de rechtbanken van Alcira in Valencia en Fregenal de la Sierra in Badajoz.

Dit vind je misschien ook leuk