Belangrijke vondsten gedaan uit de Romeinse tijd in Mérida

door admin
Belangrijke vondsten gedaan uit de Romeinse tijd in Mérida

Het gaat om een tentharing uit het jaar 25 v.Chr., een stuk stadsmuur van vijf meter en een loden pijp van vier meter die waarschijnlijk als waterleiding heeft gediend. Uit de vondsten – alle in vrij goede staat – leiden archeologen af dat deze komen uit de tijd waarin het Romeinse Mérida werd gebouwd. De tentharing wijst erop dat er destijds nog geen gebouwen stonden. Ook krijgen onderzoekers nu inzicht in hoe de grond was, waarop Mérida is gebouwd.

Twee maanden geleden begon de gemeente aan de sloop van de woning op het perceel die daar stond sinds het einde van de 18de eeuw. Aangezien er behalve de tentharing, het deel van de stadsmuur en de waterleiding niets anders uit dezelfde tijd is aangetroffen, concludeert men dat het terrein gedurende de tijd van de Visigoten en de moslims niet werd gebruikt of ten hoogste als open plek of stadsplein. De Romeinen begonnen bij de stichting van een stad altijd als eerste met het bouwen van de stadsmuur.

De pijpleiding moest met een hijskraan van het terrein worden verwijderd vanwege de omvang ervan. Archeologen zijn deze nu – net als de tentharing – aan het schoonmaken en restaureren. Ze hopen een stempel te vinden die hen kan vertellen wanneer de pijp is gemaakt.

Mérida wordt vanwege de grote hoeveelheid goed bewaard gebleven resten uit de Romeinse tijd ‘het Spaanse Rome’ genoemd. Met name twee aquaducten, het Romeinse theater en het amfitheater trekken jaarlijks veel bezoekers. Het archeologische ensemble werd in 1993 toegevoegd aan de lijst met Werelderfgoed van Unesco. Het Museo Nacional de Arte Romano is de trots van Mérida en een must om te bezoeken als je meer wilt weten over de aanwezigheid van de Romeinen op het Iberische Schiereiland. 

Lees voor uitgebreide informatie over wat je in Mérida zoal aan kunt treffen Mérida, het Spaanse Rome op het reis- en cultuurblog MeerSpanje.nl.

Dit vind je misschien ook leuk