Puigdemont is weer in Brussel

door admin
Puigdemont is weer in Brussel

Om 9:45 uur arriveerde Puigdemont in het kantoor van de Catalaanse afgevaardigden in het Europees Parlement. Hier werd hij opgewacht door de huidige premier van Catalonië: Quim Torra samen met de ex-parlementsleden Toni Comín en Meritxell Serret. Laatstgenoemde is op dit moment afgevaardigde van de Catalaanse overheid in het Europees Parlement.

Gratieperiode Sánchez is voorbij

Later op zaterdagochtend gaven Torra en Puigdemont een persconferentie. Hierbij verzekerde Puigdemont zijn toehoorders ervan dat ‘dit is niet de laatste halte van mijn reis’ en hij waarschuwde de huidige premier van Spanje, Pedro Sánchez, ervoor dat zijn ‘gratieperiode voorbij is’.

‘Dit is geen blanco cheque’, voegde Puigdemont toe, verwijzend naar de steun die Sánchez ontving van zijn partij tijdens de motie van wantrouwen waarmee hij de voormalige Spaanse premier Rajoy aan de kant schoof.

Ook vroeg Puigdemont zich af ‘wat het recept van Sánchez’ is om de uitoefening van zelfsbeschikking van Catalonië, waarnaar de Spaanse premier als ‘politiek probleem’ verwees, op te gaan lossen.

Recht op zelfbeschikking blijft centraal thema

Op zijn beurt legde Quim Torra uit dat het recht op zelfsbeschikking bepalend zal gaan zijn in de onderhandelingen met de Spaanse regering en dat ‘deze regeringsperiode daarover gaat. ‘Dat is het centrale thema, het kan niet op een andere manier: we hebben politieke gevangenen en we hebben ballingen’, aldus Torra.

Niet de laatste halte

Puigdemont zei ook: ‘Dit zal niet mijn laatste halte zijn, het is niet het einde van de reis. Vanaf nu ga ik door met mijn reis door Europa en ik zal tot de laatste uithoek reizen van dit continent om de rechtvaardige Catalaanse zaak te verdedigen.’ Hij verzekerde zijn toehoorders ervan niet te zullen stoppen ‘voordat alle politieke gevangenen bevrijd zijn, de ballingen terug naar huis kunnen keren en de Catalaanse bevolking haar recht op zelfbeschikking kan uitoefenen’.

Dit vind je misschien ook leuk