Mercadona weer stap dichter bij einde plastic tasjes

door admin
Mercadona weer stap dichter bij einde plastic tasjes

Naar verwachting zal in de loop van volgend jaar geen enkele Mercadonawinkel nog plastic wegwerptasjes aanbieden. Mercadona zet zich sterk in voor duurzaamheid. In 2010 was het bedrijf pionier in het recyclen van plastic. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking met SPBerner, die leidde tot de introductie van nieuwe huishoudartikelen zoals emmers, afwasteilen, bezemstelen en moppen, gemaakt van plastic uit plantenkassen. In 2011 was Mercadona het eerste bedrijf in de sector dat initiatief nam om het gebruik van plastic wegwerptasjes terug te brengen.

Geslaagde proef

In mei van dit jaar begon de Spaanse supermarktketen met een proef in ruim tien winkels. Klanten kunnen daar drie soorten tasjes krijgen: papieren tasjes, tasjes uit 50-70% gerecycled plastic of een zak van raffia. Dit initiatief is nu uitgebreid naar 66 andere winkels in de provincies Valencia, Barcelona en Vizcaya en in alle supermarkten in de Canarische Eilanden en Cantabrië.

Het bedrijf heeft laten weten dat in de loop van 2019 in al zijn winkels alternatieve tasjes zullen liggen. Daarnaast zullen de in mei gestarte laboratoriumtesten worden voortgezet om het hergebruik van tasjes en gerecycled plastic te bevorderen, teneinde een bijdrage te leveren aan de circulaire economie.

Door dit onderzoek van Mercadona kunnen de grote en kleine plastic tasjes verdwijnen. De nieuwe papieren tasjes en de herbruikbare tasjes uit 50-70% gerecycled plastic kosten 10 eurocent per stuk. Als derde alternatief kan de klant kiezen voor een raffia boodschappentas van 50 eurocent. De invoering van deze alternatieven heeft geleid tot een afname van het gebruik van wegwerptasjes.

Dit vind je misschien ook leuk