Welke diersoorten zijn uitgestorven in Spanje?

door admin
Welke diersoorten zijn uitgestorven in Spanje?

Zo staan de Europese lynx, de rivierprik en de lannervalk op de lijst. Het gaat niet alleen om onlangs uit Spanje verdwenen soorten, maar ook dieren, vissen en planten die gedurende de geschiedenis uit Spanje zijn verdwenen. Ze kunnen wel elders nog voortbestaan, ook al is dat als gevolg van een succesvolle herintroductie of in gevangenschap. 

De lijst blijft open staan voor nieuwe noteringen. Deze moeten worden goedgekeurd door het Ministerie van Ecologische Transitie (MITECO). Hieronder noemen we enkele autochtone soorten van de lijst die uit Spanje verdwenen zijn:

Echte walvis (Balaenidae)

Vanwege de volgzaamheid, zijn langzame verplaatsing door het oppervlak in de buurt van de kust en zijn hoge vetgehalte is de echte walvis al sinds mensenheugenis een geliefd doelwit van walvisvaarders geweest. Met name in Baskenland joeg men op deze dieren vanwege de olie die van de walvis geproduceerd kon worden. Dat deze walvis wanneer hij sterft blijft drijven, maakte het proces voor walvisjagers erg gemakkelijk toen ze nog niet over de juiste gereedshappen beschikten zoals in recentere tijden het geval was.

Euraziatische lynx (Lynx lynx)

Dit bosdier leefde in Noord- en Midden-Europa en ook in Azië op grote hoogte (gemiddeld 3.500 meter hoog). De Europese lynx is de grootste van alle lynxensoorten en leefde tussen 400 en 11.000 jaar geleden in Spanje in Baskenland, Asturië en Cantabrië.

Europese steur (Acipencer sturio)

Deze vis bestond al sinds 250 miljoen jaar geleden. Oorspronkelijk kwam de Europese steur in alle grote rivieren van Europa voor. Momenteel zijn er enkel nog populaties te vinden in het Gironde-Garonne-Dordogne-bekken in Frankrijk en in het Rionibekken in Georgië.Op dit moment werkt een team van onderzoekers van de Polytechnische Universiteit van Madrid (UPM) aan een onderzoek naar de herinvoering van de Atlantische steur in de bekkens van de rivieren Guadalquivir in Andalusië, de Guadiana (Castilië La Mancha) en Miño-Sil (Noordwest-Spanje).

Hazelhoen (Bonasa Bonasia)

Deze vogel leefde ooit in de Pyreneeën. De laatste officiële waarneming van de hazelhoen in Spanje werd in 1971 opgetekend in het bos van Irati, in de Pyreneeën van Navarra, zo is te lezen op de website van SEO/Birdlife. Het is een vogel uit de onderfamilie der ruigpoothoenders (Tetraoninae). De soort komt oorspronkelijk uit Afrika (vooral in en rond Ethiopië) en lijkt een beetje op de kalkoen met zijn kale kop met lellen. De hazelhoen had een roestbruin met grijs verenkleed. De vogels komen nog steeds voor in een groot deel van Europa, met name in de oostelijke landen.

Monniksrob (Monachus monachus)

Monniksrobben zijn zoogdieren die behoren tot de familie van de zeehonden. Van de drie soorten is de Caribische monniksrob uitgestorven en de Mediterrane monniksrob is er nog, maar niet meer langs de Spaanse mediterrane kust. Afgezien daarvan is het alsnog het meest bedreigde zeeroofdier met een populatie van minder dan vijfhonderd dieren. De soort komt binnen Europa nog voor in Turkije, Griekenland, Portugal, Frankrijk en op Cyprus.

Dit vind je misschien ook leuk