Minder internationale vakantiegangers naar Spanje

door admin
Minder internationale vakantiegangers naar Spanje

Zo publiceert het nationale bureau voor de statistiek INE maandelijks een overzicht van wat toeristen hebben uitgegeven in Spanje in de Encuesta de Gasto Turístico. De aantallen toeristen die Spanje bezoeken en waar zij vandaan komen, wordt bijgehouden in de maandelijkse Encuesta de Movimientos Turísticos en Frontera van de toeristische organisatie Frontur, op basis van gegevens van INE.

In juli 2018 werd Spanje bezocht door bijna 10 miljoen buitenlandse vakantiegangers. Dat is 4,9% minder dan in juli 2017 en de grootste daling in acht jaar tijd (april 2010). Ook het aantal Nederlanders dat voor een vakantie in Spanje koos daalde.

Het waren in totaal bijna 1 miljoen minder toeristen dan INE op voorhand had verwacht. De daling is vooral toe te schrijven aan dalingen in de drie traditioneel gezien belangrijkste aanvoerlanden Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Het aantal Britten daalde met 5,6% tot 2,2 miljoen. Het aantal Fransen met 11,4% tot 1,4 miljoen en het aantal Duitsers daalde met 6,2% tot 1,3 miljoen.

Nederlanders en Belgen

In het eerste half jaar van 2018 kozen meer Nederlanders voor een vakantie in Spanje dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal ging het om 1,7 miljoen Nederlandse vakantiegangers (+10,4%). In juni steeg het aantal Nederlanders met een totaal van 405.567 nog flink op jaarbasis (+15,6%). Juli gaf een ander beeld met een daling van 4,9% ten opzichte van juli vorig jaar tot een totaal van 530.000 Nederlandse vakantiegangers in Spanje. Het aantal Belgen dat in de eerste zes maanden Spanje bezocht steeg met 10,4% tot een totaal van 1,1 miljoen. In juni kwamen er 227.119 Belgen naar Spanje (+9,8%).

Balearen

In juli kwamen er voor het eerst meer buitenlandse vakantievierders naar de Balearen dan naar de regio Catalonië. Van alle toeristen koos bijna een kwart (2,43 miljoen) voor een vakantie op Mallorca, Ibiza, Menorca of Formentera. Naar Catalonië reisden in juli 2,38 miljoen toeristen (-6,7%), gevolgd door Andalusië met 1,32 miljoen en de Canarische eilanden met 1,12 miljoen. Het aantal toeristen in juli dat koos voor een vakantie in de regio Valencia daalde flink met 6,9%. Alleen de regio Madrid zag het aantal toeristen uit het buitenland toenemen met 7,7% tot een totaal van 620.000 in juli.

De regio’s die de meeste toeristen ontvingen in de eerste zeven maanden van het jaar waren Catalonië (ruim 11 miljoen en een daling van 2,2%), gevolgd door de Canarische Eilanden met ruim 7,9 miljoen en een daling van 2,6%, Balearen met bijna 7,9 miljoen en een daling van 0,4%.

Uitgaven in Spanje

Buitenlandse toeristen besteedden minder geld in Spanje. De daling was 0,9% met een totaalbedrag van 11,7 miljard euro. De gemiddelde uitgaven per toerist als ook het gemiddeld uitgegeven bedrag per dag namen echter toe in juli met respectievelijk 4,2% en 9,5%.

Tussen januari en juli namen de uitgaven van internationale toeristen in Spanje toe met 3% op jaarbasis, tot een totaalbedrag van 50,7 miljard euro. Elke toerist besteedde aan zijn of haar reis naar Spanje gemiddeld 1.777 euro. Dat betekent dat elke dag van verblijf 152 euro kostte. De gemiddelde duur van het verblijf van internationale toeristen in Spanje daalde met 0,4% tot 7,7 dagen.

Uitgavenposten

Of toeristen nou een vakantiehuis huren in Spanje, kiezen voor een hotel of een camping, de overnachtingen slokken een groot, maar zeker niet het grootste, gedeelte op van het totaal te besteden vakantiebudget. In juni werd in totaal 7,5 miljard uitgegeven aan niet-pakketreizen. Hiervan ging met 1,9 miljard het grootste gedeelte naar internationaal transport (vluchten e.d.), gevolgd door activiteiten met 1,7 miljard, eten met 1,4 miljard en tot slot logies met 1,3 miljard. Van alle overnachtingen werd met 68% het meeste gedaan in hotels en 32% in andere vormen van logies, zoals vakantiehuizen, appartementen, pensions en campings.

Uitgaven per regio

De regio Catalonië kon het meeste geld van het totaal uitgegeven budget van vakantiegangers ontvangen. Dit betrof 24,6% van het totaal. Daarna volgden de Balearen met 24,3% en Andalusië met 13,7%.

Vlieg- of autovakantie naar Spanje

39 miljoen toeristen kwamen in de eerste zeven maanden van het jaar per vliegtuig naar Spanje. Alleen in juli daalde het aantal toeristen dat per vliegtuig naar het land kwam met 3,3% tot 7,98 miljoen. Via de weg daalde het aantal bezoekers in juli eveneens. Hier met 13,4% tot 1,75 miljoen toeristen. Over de eerste zeven maanden van het jaar gezien was er sprake van een daling van 0,2% tot een totaal van 7,15 miljoen.

Dit vind je misschien ook leuk