Constitutioneel hof in Spanje steunt subsidie aan gescheiden onderwijs

door admin
Constitutioneel hof in Spanje steunt subsidie aan gescheiden onderwijs

Volgens het constitutioneel hof hield de deelregering van Cantabrië slechts rekening met één pedagogische inrichting van de school, namelijk een school waar jongens en meisjes apart van elkaar onderwijs genieten.

Met die instelling hebben zij de rechten van de leerlingen geschonden omdat er in dat geval volgens de wet sprake is van discriminatie. Om deze reden verplicht de rechtbank het ministerie om de verlenging van de subsidie voor de school opnieuw te bespreken, maar dan alle opties op het gebied van onderwijspedagogiek open te houden.

De officier van justitie verwijst naar de Onderwijswet (LOE) om aan te geven dat het recht op subsidie niet voortvloeit uit het constitutioneel recht, maar uit de wet. In de wet mag namelijk nooit sprake zijn van discriminatie op grond van ras, geboorte, geslacht, religie, mening of enig andere persoonlijke of sociale voorwaarde.

Gescheiden onderwijs niet discriminerend

Het grondwettelijk hof is van mening dat de Onderwijswet niet zo kan worden opgevat dat gescheiden onderwijs discriminerend is. “Deze interpretatie zou de vrijheid van ouders in het gedrang brengen en hun recht aantasten om zelf te kunnen kiezen welk pedagogisch, moreel, filosofisch of religieus onderwijs hun kind mag genieten”, aldus het Hoge Hof.

Het vernietigen van het besluit van Cantabrië gaat uitsluitend om het feit dat de deelregering de subsidie heeft ingetrokken omdat Torrevelo ervoor kiest om gescheiden onderwijs aan te bieden.

Het Spaanse constitutioneel hof geeft bovendien aan dat dit besluit extra schade heeft aangebracht aan de vrijheid voor het kiezen van onderwijs omdat het heeft geleid tot een stijging van de kosten. Deze extra financiële last maakt het voor ouders nog lastiger om ‘vrij’ te kunnen kiezen voor gescheiden onderwijs.

Dit vind je misschien ook leuk