Valencia haalt elektrische huurstep van straat

door admin
Valencia haalt elektrische huurstep van straat

Gebeurt dat niet, dan worden de steps door de politie verwijderd. Recentelijk zie je overal in Valencia elektrische steps rondrijden; een nieuw en milieuvriendelijk transportmiddel. Huren gaat eenvoudig: download de app en de step is klaar voor gebruik. Het lijkt een trend en misschien is het een blijvertje, maar niet iedereen is er blij mee. Voetgangers voelen zich niet altijd veilig op de stoep en de voertuigjes staan her en der door de stad geparkeerd.

Guiseppe Grezzi, gemeenteraadslid voor duurzame mobiliteit, zegt in een interview voor de Spaanse nieuwssite ABC: “de steps staan overal, op elke hoek van de straat en op elke stoep. Je valt er bijna over. In het reglement voor openbare ruimte staat dat je voertuigen kunt neerzetten op de daarvoor aangewezen plekken, dat is meestal vlakbij een voetgangersoversteekplaats”. ABC vroeg daarnaast ook de mening van voorbijgangers: de een vindt de snelle step een praktisch vervoermiddel en een prima vervanging voor de auto, de ander stoort zich eraan en is bang te worden aangereden.

Gemeente verklaart ‘oorlog’ aan de step

Het echte probleem is dat de verhuurder van de steps, het Amerikaanse bedrijf Lime, geen vergunning heeft aangevraagd voor gebruik van de openbare ruimte, zoals vastgelegd in artikel 12 van de verordening van de openbare weg. Daarom heeft de gemeente Valencia het bedrijf afgelopen dinsdag gesommeerd alle tweehonderd steps uit de stad te verwijderen. Daarvoor heeft Lime 24 uur de tijd gekregen. Gebeurt dat niet, dan zullen de steps op donderdag 6 september door de politie worden verwijderd. Daarnaast krijgt het bedrijf een boete van 750 euro voor het bezetten van de openbare ruimte (niet per voertuig), 122 euro voor het ophalen en vervoeren van elke interventie (men meet de bezette ruimte en haalt een of meerdere voertuigen weg) en 1,05 euro per dag voor de opslag.

De gemeente is bevoegd sancties op te leggen in het geval de gemeentelijke verordening van het publieke domein en het reglement van de Spaanse rijksdienst voor het verkeer worden overtreden. Paragraaf vijf van dit reglement bepaalt dat persoonsvoertuigen (en dat zijn elektrische steps) bestemd voor economische activiteiten in het kader van toerisme of vrije tijd door de gemeente moeten zijn toegestaan.

Nieuw plan voor duurzame mobiliteit

Valencia werkt aan een nieuw plan voor duurzame mobiliteit dat aansluit bij het huidige stadsvervoer, met duidelijke en gedetailleerde richtlijnen voor gebruik, vervoer en stalling. De elektrische step kan daarin worden opgenomen. Het concept voor dit plan wordt over een paar weken gepresenteerd. Daarnaast onderzoekt de gemeente of er een belasting kan worden ingevoerd voor bedrijven zoals Lime die de openbare ruimte benutten.

De step in andere Spaanse steden

Barcelona is de eerste stad met een duidelijke afspraak over de elektrische step. Daar mogen de steps niet harder dan 30 km per uur rijden en alleen op het fietspad komen. Madrid presenteert over een paar maanden een verordening, maar daar mag in geen geval over het trottoir worden gereden, wel over het fietspad. In andere Spaanse steden rijden ook segways rond. Die mogen – eveneens in afwachting van een reglement – wel over de stoep rijden, maar alleen stapvoets.

Dit vind je misschien ook leuk