Vanaf het weekend slecht weer in Spanje

door admin
Vanaf het weekend slecht weer in Spanje

Het slechte weer dat in Spanje wordt aangeduid met ‘gota fria’ (koude druppel) begint in het Zuidwesten van Spanje met een oostenwind die vooral voor ‘zeer intens weer’ zorgt in het oosten van Andalusië, rond de Straat van Gibraltar, in Melilla, maar ook richting Murcia, de regio Valencia en het uiterste oosten van Castilia-La Mancha trekt. Deze zal vergezeld gaan van mogelijk hevige regen- en onweersbuien en lokaal zelfs hagel. De temperaturen zullen vanaf zaterdag in de zuidelijke helft van Spanje dalen. 

Aemet geeft voor zaterdag code geel uit in de provincies Granada, Málaga, Alicante en Valencia. Verwacht wordt dat er 20 liter neerslag per vierkante meter binnen een uur kan vallen in deze gebieden. Voor zondag geldt alleen code geel in Alicante en Valencia. 

Het fenomeen DANA (Depresión Aislada de Niveles Altos) wordt veroorzaakt door een opeenhoping van erg koude lucht die in botsing komt met een opeenhoping van warme en vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee en veroorzaakt onstabiel weer. Het komt vaak voor in Spanje aan het einde van de zomer en in de herfst. De situatie zal de hele volgende week onstabiel blijven. Alleen op de Canarische Eilanden blijft het weer stabiel. 

Vanaf dinsdag en de daaropvolgende dagen zal het onstabiele weer zich vooral ophouden in het zuidoosten en langs de Spaanse oostkust (met name de regio Valencia) en de Belaearen. Vanaf volgend weekend zal het weer iets beter worden. 

Dit vind je misschien ook leuk