Raad van europa tegen terugsturen migranten door Spanje

door admin
Raad van europa tegen terugsturen migranten door Spanje

Bij de laatste bestormingen van de grenzen daar gebruiken migranten geweld richting de grenswachten en politieagenten met gewonden tot gevolg. Nu moeten migranten die over de hekken klimmen direct terug, zo vindt de Spaanse regering. De Raad van Europa heeft Spanje echter teruggefloten. Het direct terugsturen van vluchtelingen moet stoppen. Bovendien moet er een protocol van handelen worden opgesteld voor de grenswachten, zodat zij weten hoe ze kunnen optreden als migranten de hekken over komen.

“Iedere persoon die aankomt in Spanje moet worden beschermd tegen collectieve uitwijzingen en heeft recht op een eerlijke asielprocedure. Dat geldt ook voor mensen die over grenshekken in Melilla en Ceuta klimmen”, concludeert Tomás Bocek, afgezant migratie en vluchtelingen bij de Raad van Europa.

Na een bezoek in maart aan de Spaanse enclaves in het noorden van Marokko publiceerde Bocek zijn bevindingen en cocludeert dat het ‘hanteren van de migrantenstroom een uitdaging voor alle Europese lidstaten is’. Aan de ene kant is er het aspect van controle en veiligheid bij de grenzen, zo staat in het rapport, terwijl anderzijds de bescherming van mensenrechten van migranten en vluchtelingen centraal staat. In het verslag wordt ook de noodtoestand in de overvolle migrantencentra in de enclaves aangestipt.

Spanje is dit jaar de voornaamste bestemming geworden van Afrikanen die Europa via de Middellandse Zee willen bereiken. De aantallen zijn vooral toegenomen sinds Italië, Griekenland en Malta geredde vluchtelingen op schepen van NGO’s niet meer toelaten.

Met de aankomsten van afgelopen week staat de teller al op ruim 30.000 migranten die dit jaar Spanje bereikten. Ruim een derde daarvan bereikte het land via Ceuta en Melilla. Dat vluchtelingen succes hebben bij hun pogingen trekt ook groepen mensensmokkelaars aan. Die rekenen 200 dirham (circa 18 euro) aan migranten. Na betaling ervan mogen ze meedoen aan de massale bestormingen van de grensposten.

Dit vind je misschien ook leuk